Overzicht van beschreven drugs soorten

 

Azarius Seedshop

Voor Fast Furious Zaden klik hier

Azarius Seedshop

Voor Reserva Privada Zaden klik hier


Nieuws berichten van 30 November 2017

Kamer: appen in de auto is misdrijf, dus moet zwaarder bestraft

00:01:52, 2017-11-30 via NOS Nieuws
De Tweede Kamer eist dat appen achter het stuur als een misdrijf wordt gezien en dus zwaarder wordt bestraft. Het kabinet moet in een wet vastleggen dat het gebruik van een smartphone door de chauffeur onder "roekeloos rijgedrag" valt, net als bijvoorbeeld het rijden onder invloed van drank of drugs. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt nu een plan van VVD-Kamerlid Dijkstra om te zorgen dat automobilisten te allen tijde twee handen aan het stuur houden. Allerlei Kamerleden maakten gisteren duidelijk dat er iets moest gebeuren aan het al rijdend berichtjes versturen, maar de voorstellen liepen nogal uiteen. Taakstraf Nu is appen achter het stuur al verboden, maar het staat niet expliciet in de wet. Afgelopen week kreeg een vrouw uit Texel, die een 21-jarige vrouw op een fiets doodreed, een taakstraf van 120 uur. Het Openbaar Ministerie eiste zes maanden gevangenisstraf omdat de bestuurder zou hebben zitten appen. Maar de rechter achtte dat niet bewezen. Slingerende fietsers Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat noemt het gebruik van smartphones in het verkeer een "grote zorg". "Dagelijks zien we de slingerende fietsers en automobilisten en het doel is duidelijk: het aantal verkeersslachtoffers moet omlaag". De minister benadrukt dat haar collega op het ministerie van Justitie kijkt naar het verhogen van de straf voor roekeloos gedrag en naar een "nadere invulling van roekeloosheid". "Ik zal het verzoek van de Tweede Kamer overbrengen", aldus Van Nieuwenhuizen. Ze gaat al wel de dienstauto's van haarzelf en de staatssecretaris technisch laten aanpassen, zodat de chauffeurs in ieder geval hun telefoon niet kunnen gebruiken. "Goed voorbeeld, doet goed volgen".

 

Politie eist geld van criminelen voor opruimen drugsafval

18:27:35, 2017-11-30 via NOS Nieuws
Het politiekorps Oost-Brabant heeft gisteren in een grote drugszaak een vordering ingediend om de schade voor het opruimen van drugsafval op vijf criminelen te verhalen. De claim is onderdeel van een grotere zaak tegen in totaal acht mannen die worden verdacht van de productie van grote hoeveelheden synthetische drugs. De politie wil 60.000 euro terugzien van vijf van hen, schrijft Omroep Brabant. In het onderzoek naar de zaak waarvoor de mannen terechtstaan, werden duizenden liters en kilo's chemicaliën gevonden in verschillende loodsen. De politie draaide op voor de opruimkosten.Doorgaans draaien grondeigenaren of overheden op voor de schoonmaakkosten na dumping van drugsafval. Ook als zij niet betrokken zijn bij de productie van (synthetische) drugs. Vaten De kosten lopen vaak in de tienduizenden euro's. Niet alleen moeten de vaten worden afgevoerd, maar ook moet de bodem doorgaans gesaneerd worden. Brabant stelt jaarlijks subsidie beschikbaar hiervoor, vorig jaar is 385.000 euro uitgekeerd. In die provincie is het dumpen van drugsafval een groot probleem. Ongeveer 90 procent van alle drugsafval wordt gevonden in Noord-Brabant en, in mindere mate, Limburg. In augustus stond een man uit Nuenen nog tegenover de gemeente in de rechtbank, omdat hij niet wil opdraaien voor de 26.000 euro voor het opruimen van gedumpt drugsafval op zijn terrein. De daders van die dumping zijn spoorloos. De rechter doet op 25 januari uitspraak in de zaak.

 

Nieuws berichten van 29 November 2017

Eis: vier jaar cel voor captain No Surrender

20:04:54, 2017-11-29 via FOK!frontpage Nieuws
Wegens betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie is tegen een Tilburgse captain van motorclub No Surrender woensdag vier jaar cel geëist. De 38-jarige Tilburger Corin Denis stond woensdag...

 

Nieuws berichten van 28 November 2017

China ziet geen bewijs voor misbruik kinderdagverblijf

19:34:05, 2017-11-28 via NOS Nieuws
De politie in Peking heeft verklaard dat er geen bewijs is gevonden van seksueel misbruik en molestatie van kinderen in een kinderdagverblijf in de Chinese hoofdstad. Afgelopen vrijdag werden beschuldigingen geuit door ouders. Hun kinderen zouden onder meer "niet geïdentificeerde pillen" hebben moeten slikken. De beschuldigingen leidden tot ophef onder de bevolking. Naalden in vingers In het onderzoek is onder meer gekeken naar 113 uur aan beelden van bewakingscamera's. De politie zegt dat daar niets vreemds op is te zien. Omdat het systeem defect is, kon niet verder worden teruggekeken. De politie zegt dat een leerkracht is vastgezet, die kinderen met naalden in hun vingers stak om ze discipline bij te brengen. Publiek excuus Een man die ook beschuldigingen had geuit, is in hechtenis genomen wegens het verstrekken van misleidende informatie. Een ouder die het had over drugsgebruik, heeft volgens de politie toegegeven dat de beelden die hij afstond niet op de school maar bij iemand thuis zijn gemaakt. Een vrouw heeft erkend dat de beschuldiging dat kinderen naakt onderzocht werden, vals was. Ze zal in het openbaar excuses aanbieden.

 

500 meter lang spoor drugsafval buitengebied

19:25:27, 2017-11-28 via Telegraaf.nl - binnenland
Onbekenden hebben dinsdag in het buitengebied van het Limburgse dorpje Koningsbosch vermoedelijk uit een voertuig vloeibaar afval uit een drugslab geloosd. Daardoor liep over een lengte van zo’n vijfhonderd meter een witte schuimende stof over de weg en in de berm, aldus de brandweer.

 

Grote partij cocaïne tussen bloemen op Schiphol

19:23:30, 2017-11-28 via Telegraaf.nl - binnenland
Op luchthaven Schiphol is een grote partij cocaïne onderschept. De lading was afkomstig uit Zuid-Amerika en bestond uit 54 paketten. De drugs zaten verstopt in een lading bloemen.

 

Cyberchondria: verslaafd aan online je eigen ziekte opzoeken

13:15:00, 2017-11-28 via DutchCowboys

 

Nieuws berichten van 27 November 2017

Cel voor diefstal en doorijden na botsing

17:34:49, 2017-11-27 via - Eigen Artikelen
ASSEN Een Assense (24) kreeg gisteren voor drie winkeldiefstallen vijf maanden cel, waarvan anderhalf voorwaardelijk. Daarna wordt ze klinisch behandeld om van de drugs af te komen.

 

Vaarverbod voor patrouilleschepen Koninklijke Marine

20:27:45, 2017-11-27 via NOS Nieuws
De vier patrouilleschepen van de Koninklijke Marine mogen voorlopig niet varen. De reden is een probleem met de sprinklerinstallaties. De veiligheid van de bemanningen is daardoor niet gegarandeerd. Het probleem kwam vorige maand aan het licht door een storing in de sprinklerinstallatie van de Zr. Ms. Holland, zegt het ministerie van Defensie. Onderzoek wees uit dat de bevestigingsbeugels en koppelingen op alle vier de schepen niet in orde zijn. Drie schepen moeten binnen een jaar weer operationeel zijn. Het vierde schip, de Zr. Ms. Holland, gaat in februari naar het Caribisch gebied. Daarom is voor dit schip een tijdelijke oplossing gezocht. Een deel van de sprinklerinstallatie wordt vervangen en er gaan extra bemanningsleden en brandbestrijdingsmiddelen mee. De vier patrouilleschepen van de Holland-klasse zijn de Zr. Ms. Holland, Zr. Ms. Groningen, Zr. Ms. Zeeland en Zr. Ms. Friesland. Ze worden ingezet voor de bewaking van kustwateren en voor antiterrorisme-, antipiraterij- en drugsbestrijdingsoperaties. De schepen hebben minimaal vijftig bemanningsleden aan boord.

 

De politie vermomd als motorclub: 'wij laten een broeder niet neerknallen'

20:04:39, 2017-11-27 via NOS Nieuws
Agenten van het Team Werken Onder Dekmantel, de undercover-afdeling van de politie, deden zich voor als leden van een motorclub. Zo probeerden ze informatie los te peuteren over de moord op de Amsterdamse dj Djordy Latumahina. Een reconstructie. Op een woensdagmiddag in oktober parkeert een vrouw haar auto in een dorpje in Noord-Holland. Haar twee kinderen zitten op de achterbank. Dan verschijnt plots een zwarte Mercedes, die haar auto klemrijdt. Twee mannen stappen uit. Allebei hebben ze tatoeages, een van hen draagt een motorjack. Ze kloppen op het raam; de vrouw doet het naar beneden. Een van de mannen vraagt of ze wil uitstappen; haar kinderen hoeven dit gesprek niet te horen. De vrouw is bang. Haar mond trilt en ze opent per ongeluk de kofferbak als ze het raampje wil sluiten. Ze vraagt waar dit allemaal om gaat. Neerknallen De mannen willen weten wie er vorig jaar oktober in haar auto reed, toen Djordy Latumahina in het bijzijn van zijn vriendin en dochtertje werd doodgeschoten in de parkeergarage onder zijn huis. De Amsterdamse dj is volgens de politie slachtoffer van een persoonsverwisseling; het waarschijnlijke doelwit was een drugshandelaar in hetzelfde appartementencomplex. Een van de mannen toont haar een foto van Latumahina. Daarop staan zijn geboortejaar en overlijdensdatum. "Wij Bersatu laten namelijk niet zomaar een broeder neerknallen", zeggen ze. Bersatu is het Molukse woord voor 'broederschap'. "Wij laten dit niet los, weet je. Weet dat wij genoeg over hem horen. We komen er wel achter." Prepaid De vrouw denkt te maken te hebben met motorclub Satudarah. Ze krijgt van het tweetal een prepaidtelefoon, met de instructie die op te laden. De mannen zeggen dat ze via die telefoon nog wel contact zullen opnemen. Waarschuw vooral niet de politie, voegen ze er nog aan toe. Dat doen de vrouw en haar vriend toch, diezelfde avond nog. Ze vertellen te zijn bedreigd door 'Satu'. De politie maakt daarvan keurig melding in het systeem. Ze zeggen ook dat de twee motorclubleden hen waarschijnlijk verwarren met iemand anders. De vriend van de vrouw zegt er niets van te snappen: hij ontkent alle betrokkenheid bij de moord op Djordy Latumahina. Blonde man Maar de politie denkt anders over zijn rol bij de schietpartij. Hij zou de tweede schutter zijn, de blonde man die laatst nog in Opsporing Verzocht is getoond en wordt gezocht. De auto van het stel zou bij de moordplek zijn gesignaleerd. De man is inmiddels aangehouden, is het enige dat het Openbaar Ministerie vandaag wil bevestigen. Hoe de opmerkelijke undercoveroperatie precies aan zijn arrestatie heeft bijgedragen, zal morgen in de rechtszaal blijken. Dan is er een tussentijdse zitting over de moordzaak, waarbij het OM meer details uit de doeken zal doen.

 

Vrouw uit Assen moet de cel in voor serie winkeldiefstallen

17:16:13, 2017-11-27 via RTV Drenthe: Nieuws
Een 24-jarige vrouw uit Assen moet voor drie winkeldiefstallen in Assen vijf maanden de cel in. 1,5 maand is daarvan voorwaardelijk. Daarna moet de Assense maximaal een jaar lang worden behandeld voor haar drugsverslaving.

 

Nieuws berichten van 26 November 2017

Amerikaanse celebs willen vrijlating van misbruikte vrouw (en moordenaar)

14:22:35, 2017-11-26 via NOS Nieuws
Dertien jaar zit de 29-jarige Amerikaanse Cyntoia Brown inmiddels vast. Ze zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op een man in 2004. Brown zelf zegt dat ze na een mislukte jeugd, die in het teken stond van misbruik en drugsgebruik, werd verkracht en gedwongen tot prostitutie. Ze was 16 toen ze de moord pleegde. Nu nemen sterren als Rihanna, Snoop Dogg en Kim Kardashian het voor haar op. Wie is deze vrouw? De jeugd van Brown was niet eenvoudig. Volgens advocaat Charles Bone, die sprak met The New York Times, dronk haar moeder tijdens de zwangerschap elke dag whiskey. Ze ontwikkelde daardoor vermoedelijk een ontwikkelingsstoornis, die verband houdt met het alcoholmisbruik van haar moeder. De situatie werd onhoudbaar en de vrouw, toen nog een meisje, werd geadopteerd door een andere familie. Cut-throat Het mocht allemaal niet baten: ze verliet vroegtijdig de basisschool en vertrok naar Nashville. Daar woonde ze in een motel met een pooier die bekendstond onder de naam 'Cut-throat'. Hij misbruikte en verkrachtte haar en dwong de vrouw tot prostitutie. Op 6 augustus 2004, de dag van de moord, had Brown een afspraak met Johnny Allen. Hij was 43, zij 16. Ze was min of meer 'gekocht' door hem. Brown en Allen gingen samen naar zijn huis, waar de oud-militair vol trots zijn wapencollectie aan haar liet zien. Wat zich exact heeft afgespeeld in het huis is altijd vaag gebleven, maar uit rechtbankdocumenten blijkt dat Brown bang was voor Allen en dacht dat hij op een gegeven moment een wapen pakte. Op dat moment besloot ze uit haar eigen tas een wapen te pakken. Dat had ze gekregen van Cut-throat. Ze schoot Allen dood, nam geld en wapens van hem af en sloeg op de vlucht. 'Zelfverdediging' Later werd ze opgepakt in een hotel. Allen was naakt aangetroffen in zijn bed, in een plas bloed. Zelfverdediging, zei Brown. Maar daar ging de rechtbank niet in mee: ze werd uiteindelijk veroordeeld tot levenslang. De juryrechtbank oordeelde dat de vrouw schuldig was aan een roofmoord. Pas als ze 69 is, krijgt ze de kans om voor gratie in aanmerking te komen. Inmiddels is ze volgens de mensen die haar steunen uitgegroeid tot een modelgevangene. Zo haalde ze haar kunstdiploma en studeert ze door voor een bachelor-diploma. Nieuwe interesse Hoewel er op lokaal niveau best wat aandacht was voor de zaak-Brown, ging het nieuws aan veel Amerikanen voorbij, tot dinsdag. Een precieze oorzaak is volgens Amerikaanse media moeilijk te geven, maar vermoedelijk heeft een reportage van een lokale tv-zender iets met de hernieuwde aandacht te maken. Veel bekende mensen hebben nu opgeroepen tot steun voor Brown. Sterren als Rihanna en Snoop Dogg hebben opgeroepen tot haar vrijlating. Kim Kardashian heeft haar advocaat gevraagd te helpen om de vrouw vrij te krijgen. En ook is er een petitie gestart, die al meer dan 360.000 keer is getekend. Of ze door de aandacht ook echt op vrije voeten komt is de vraag. De aanklager van destijds, Jeff Burks, zegt op de lokale tv dat Brown niet als slachtoffer moet worden gezien. "Ze werd niet verhandeld of gebruikt als seksslavin", zegt hij. "Het is niet eerlijk naar het slachtoffer en zijn familie toe dat hun kant van het verhaal niet wordt gehoord." Pijnlijk is wel dat de wet inmiddels is aangepast. Vandaag de dag zou de vrouw worden gezien als kindslachtoffer van mensenhandel - en niet meer als dader.

 

Afgepakte criminele bezittingen vaker naar burger

20:20:00, 2017-11-26 via Telegraaf.nl - binnenland
Een boot die waarschijnlijk voor drugssmokkel is gebruikt, gaat dienst doen bij het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College. Het is een eerste voorbeeld van een nieuwe werkwijze van het Openbaar Ministerie (OM). Justitie laat spullen die van criminelen zijn afgepakt normaal gesproken per opbod verkopen door de dienst Domeinen.

 

Nieuws berichten van 25 November 2017

Bestuurder brommobiel dood na botsing dronkenlap

22:05:16, 2017-11-25 via Telegraaf.nl - binnenland
Een bestuurder van een brommobiel is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een personenauto, waarvan de bestuurder alcohol had genuttigd.

 

Nieuws berichten van 24 November 2017

'Onmogelijk om je kind te laten stoppen met drinken'

20:01:55, 2017-11-24 via NOS Nieuws
Ouders in de regio Gooi en Vechtstreek gaan wisselend om met het alcoholgebruik van hun kinderen. Sommige ouders tolereren het, anderen denken dat hun kind niet drinkt. Jongeren zelf zien ondertussen dat er gewoon veel gedronken wordt in hun omgeving. De NOS sprak met ouders en scholieren in het Gooi, naar aanleiding van het nieuws dat scholen samen aan de bel trekken over het drankgebruik van jongeren. Een van de bovenbouwscholieren drinkt zelf geen druppel, maar ziet om haar heen van alles gebeuren. "Laatst was er een meisje van 13 dat in coma terechtkwam. En je hoort vaker dat het helemaal misgaat." In de video hieronder vertellen jongeren openhartig over drankgebruik: Een nu 18-jarige leerling van het Hilversumse Comenius College was 14 toen hij begon met drinken. "Vaak regelde ik via vrienden dat ik aan drank kwam of ik vroeg aan mijn broer of hij wat wilde halen." Een andere manier om aan drank te komen is via de zogeheten wodkakoerier, die vandaag nog een fikse boete kreeg voor het illegaal verkopen van sterke drank. Hij rijdt met zijn scooter door de regio en verkoopt flessen wodka aan jongeren onder de 18. Volgens een groepje scholieren zijn 13- en 14-jarigen de grootste doelgroep voor de koerier. "Oudere jongeren gaan eerder stappen en komen dan met een nep-ID binnen", zegt een van de tieners. Ouders Charlotte, moeder van drie scholieren op het Gemeentelijk Gymnasium, verbaast zich dat andere ouders alcoholgebruik tolereren. Ze ziet in haar omgeving dat andere ouders zelfs drank in huis halen voor hun kinderen. "Ik vind dat raar, want die kinderen zijn nog niet eens 18." Volgens de scholieren is de invloed van de ouders enorm belangrijk. "Die ouders dronken vroeger ook al jong en hebben zoiets van: het is prima dat mijn kinderen ook drinken. Alleen weten ze niet in welke mate het gebeurt." Een andere moeder, die kinderen heeft op het Roland Holst College, ook in Hilversum, weet niet goed hoe ze moet optreden. "Ik zou willen dat mijn oudste niet drinkt en dat de regel van 'geen 18, geen druppel' wordt gehandhaafd. Maar het gebeurt toch, dus je moet maar een beetje meebewegen." Vriendinnen van haar met jongere kinderen vinden dat ze streng moet optreden, maar volgens haar is het niet te stoppen. "Het is ongelofelijk zonde van de hersenen. Ik probeer steeds mijn kind te vertellen hoe slecht het is, maar tegelijkertijd wil ik dat ze naar me toe blijft komen als er iets mis is. En je kunt je kinderen ook niet thuis houden." Oplossingen Volgens Charlotte maakt de leeftijdsverhoging naar 18 jaar het soms juist interessanter voor kinderen. "Het heeft juist aantrekkingskracht om dan het stiekem te gaan doen." Een 16-jarige scholier denkt dat het effect van het manifest niet groot zal zijn. "Het komt vooral op de ouders en hun gezag aan. Als iemand een goede opvoeding krijgt, ga je minder snel veel drinken." Hij vindt vooral dat het drinken onder extreem jonge kinderen aangepakt zou moeten worden. Volgens een moeder van het Roland Holst College moet de oplossing vanuit jongeren zelf komen. "Vloggers zouden invloed kunnen hebben. Het is nu gewoon stoer om te experimenteren. Juist wanneer vloggers zeggen dat het niet cool is, dat zou impact hebben."

 

?Gooise scholen in actie tegen zuipende jongeren

17:30:22, 2017-11-24 via NOS Nieuws
Bijna alle middelbare scholen uit de regio Gooi en Vechtstreek slaan de handen ineen om alcoholmisbruik door jongeren aan te pakken. Zulke samenwerking komt wel vaker voor, maar het Trimbos-instituut noemt het uniek dat scholen zelf het initiatief nemen om de problemen aan te kaarten bij de regiogemeenten. Achttien middelbare scholen hebben samen met gemeenten, horeca- en sportverenigingen het initiatief genomen voor een manifest over de aanpak van het misbruik. Het gaat daarbij vooral om aangescherpte controle op de regels die het alcoholgebruik aan banden leggen. Die regels zijn eerder dit jaar al opgesteld, samen met Jellinek, het centrum dat is gespecialiseerd in verslavingszorg. Manifest Volgende week worden zo'n 300 ouders, scholieren en andere betrokkenen verwacht op een discussiebijeenkomst op het Comenius College in Hilversum. Het is de bedoeling dat het manifest daar wordt opgesteld. Dat wordt vervolgens overhandigd aan burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. De opstellers willen dat gemeenten in de regio zich actiever op gaan stellen in de strijd tegen alcohol. Sinds 2014 is de handhaving geen rijkstaak meer. Ziekenhuis De regio heeft al langer grote problemen met drinkende jongeren. Uit het meest recente onderzoek (uit 2015) blijkt dat het alcoholgebruik onder de jeugd in de regio in alle opzichten zorgelijk is. Ook ligt het percentage jongeren (van 12 tot en met 17) dat recent aangeschoten was of meedeed aan bingedrinken zeker 5 procent hoger dan het gemiddelde van Nederland. In het Gooi zijn de afgelopen jaren relatief veel scholieren met een alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Daar kan volgens initiatiefnemer Johan Veenstra alleen wat aan gedaan worden als de hele regio meewerkt. Een kind zit ook op de sportclub, gaat in het weekend uit en heeft contact met vrienden. Daarom moet het probleem van alle kanten worden benaderd, zegt hij. Ook ouders moeten volgens Veenstra een actieve rol gaan spelen. Schoolfeesten Scholen zeggen zelf weinig last te hebben van het alcoholgebruik onder jongeren. Bij werkweken is alcohol verboden, examenstunts zijn grotendeels afgeschaft of er worden extra leerkrachten ingezet, en op schoolfeesten wordt geen alcohol geschonken. Sinds 2014 mogen jongeren pas vanaf hun achttiende drinken, voorheen mocht dat al met 16 jaar. Door de leeftijdsverhoging is het voor scholen makkelijker geworden om grenzen te trekken. Toch willen ze hun verantwoordelijkheid nemen. "Met alleen een wetswijziging - van 16 naar 18 jaar - ben je er niet. Er moet meer gehandhaafd worden. Jongeren drinken misschien niet op school, maar wel degelijk daarbuiten", zegt Veenstra. Jonge hersenen Rinelle van den Top van GGD Gooi en Vechtstreek doet onderzoek naar alcoholgebruik in de regio. Jongeren drinken weliswaar minder dan voorheen en gaan op latere leeftijd drinken, maar het blijft een probleem. Niet alleen scholieren drinken volgens haar te veel: in alle leeftijdsgroepen in de regio ligt het alcoholgebruik hoger. Van den Top benadrukt het gevaar van drinken op jonge leeftijd. De hersenen ontwikkelen zich tot op 24-jarige leeftijd; daarom is overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd schadelijk.

 

Vrouw Wietze de Jager verlaat Qmusic

16:46:32, 2017-11-24 via Telegraaf.nl - prive
Radiopresentator Lieke Veld verlaat na 3,5 jaar Qmusic. Lieke presenteert sinds 2,5 jaar het lunchprogramma op de radiozender en was daarmee de eerste vrouw op dat tijdstip op de Nederlandse radio.

 

Nieuws berichten van 23 November 2017

Wietze de Jager wil snel terug op de radio

20:18:52, 2017-11-23 via Telegraaf.nl - prive
Wietze de Jager hoopt „zo snel mogelijk” terug te keren op de radio. „Ik kan niet wachten, hopelijk begin volgend jaar”, zei hij donderdag na afloop van de presentatie van het nieuwe mediabedrijf Talpa Network in Amsterdam.

 

Nieuws berichten van 22 November 2017

Netflix maakt Nederlands-Belgische misdaadserie over xtc-productie

11:41:54, 2017-11-22 via Tweakers Mixed RSS Feed
Netflix gaat zijn eerste Nederlands-Belgische serie produceren. De Netflix Original heet Undercover en gaat over een fictieve xtc-producent Ferry Bouman. De misdaadserie moet in 2019 te zien zijn op Netflix. In België komt de serie eerder al op tv.

 

Nieuws berichten van 21 November 2017

Mugabe wilde aan de macht blijven tegen een ongekend hoge prijs

18:44:17, 2017-11-21 via NOS Nieuws
Het is nu nauwelijks meer voor te stellen, maar begin jaren 80 wordt de Zimbabwaanse leider Robert Mugabe nog alom gerespecteerd en bewonderd. Hij is de Nelson Mandela van die tijd; de zwarte leider die zijn hand verzoenend uitsteekt naar de blanken. Sommigen noemen hem zelfs een kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede. "Laten we het verleden vergeten. Ook al was je gisteren mijn vijand, vandaag ben je mijn vriend", zegt Mugabe in zijn eerste tv-toespraak na de onafhankelijkheid in 1980. De blanken in zijn land, voorheen de Britse kolonie Rhodesië, halen opgelucht adem. Ze zijn aanvankelijk bang voor de marxistische guerrillaleider en vrezen bijltjesdag. Maar Mugabe blijkt een pragmaticus die de blanken helemaal niet wil verjagen. De blanken mogen de goedlopende economie blijven runnen, terwijl hij zorgt voor goed onderwijs, goede ziekenhuizen en werk voor de zwarten. Mugabe lijkt zo'n veelbelovend leider, dat zijn eerste Britse biografen David Smith en Colin Simpson hem "de meest invloedrijke en welbespraakte staatsman van Afrika" noemen. Toch verandert hij langzaam van held in dictator. Zijn latere biografen noemen Mugabe zeer intelligent, maar ook hard en paranoïde. Hij voelt zich uitverkoren, maar ook vaak in de steek gelaten. Om te beginnen door zijn vader, later door de Britse regering die de oppositie zou steunen. Dit maakt hem razend van woede, vastberaden om erkenning af te dwingen. De jonge Robert Gabriël Mugabe wordt op een jezuïetenschool opgeleid tot leraar en geeft daarna een paar jaar les in Ghana. Terug in Rhodesië is hij een van de oprichters van verzetsbeweging ZANU. In 1964 wordt hij gearresteerd. Na tien jaar gevangenschap groeit hij uit tot leider van de guerrillastrijders. Vanuit buurlanden voeren ze oorlog tegen het blanke minderheidsbewind van Ian Smith. Na de onafhankelijkheid wordt Mugabe eerst premier en later president. Al gauw wordt duidelijk dat hij geen politieke rivalen duldt. Hij zet zijn vroegere strijdmakker Nkomo uit de regering en stuurt zijn beruchte Vijfde Brigade af op diens aanhangers. Zeker 20.000 mensen worden vermoord. Of mensen hem aardig vinden, lijkt hem niet te interesseren. Mugabe leeft als een asceet, drinkt geen alcohol en stelt hoge eisen aan zijn omgeving. Hij zegt streng katholiek te zijn, maar heeft al een verhouding met zijn secretaresse Grace voor zijn eerste vrouw aan kanker overlijdt. 'Tony Blair is homo' Eind jaren 90 beginnen de Zimbabwanen te morren. Het gaat slechter met de economie en de inflatie en werkloosheid nemen toe. Ook zijn ze boos omdat Mugabe het leger naar een geldverslindende oorlog in Congo stuurt. Er komen stakingen en er ontstaat een serieuze oppositiepartij: de Movement for Democratic Change (MDC) van oud-vakbondsleider Morgan Tsvangirai. Dit is het omslagpunt. Om zijn macht te behouden, grijpt Mugabe terug naar de heldenstatus waarmee hij aan die macht kwam: de verlosser die de zwarten bevrijdde. Hij beschuldigt de oppositie ervan marionetten te zijn van Britse imperialisten. Tony Blair noemt hij een homo, zijn favoriete scheldwoord. Dramatischer is zijn aankondiging dat hij duizenden blanke boeren gaat onteigenen, zonder compensatie. Oorlogsveteranen die met geweld boerderijen bezetten en zelfs een paar boeren vermoorden, mogen van Mugabe hun gang gaan. Cruciaal is een referendum in 2000 over een grondwetswijziging. De meeste Zimbabwanen stemmen tegen, tot afgrijzen van Mugabe. Media worden gemuilkorfd, oppositieleden in elkaar geslagen. De economie stort volledig in, de inflatie loopt op tot 100.000 procent per jaar, mensen sterven de hongerdood. Westerse sancties krijgen Mugabe niet op de knieën. Bovendien houden Zuid-Afrika en veel andere Afrikaanse leiders hem lang de hand boven het hoofd. Ze blijven loyaal aan hun vroegere mede-verzetsstrijder, die altijd onderdak bood aan ANC-strijders. Toch moet het in 2008 zelfs Mugabe duidelijk zijn dat hij de steun van zijn eigen volk kwijt is. Bij de presidentsverkiezingen wint oppositieleider Tsvangirai de eerste ronde. Mugabe gaat over tot nog zwaarder geweld en intimidatie, waarna de oppositieleider besluit zich terug te trekken uit de race. Grimmig gezicht Mugabe wordt dan voor de zesde keer president - ondanks fikse internationale kritiek, ditmaal zélfs uit buurlanden. Onder grote druk zet hij met een grimmig gezicht zijn handtekening onder de vorming van een regering van nationale eenheid. Tsvangirai wordt premier in een ongemakkelijke coalitie die nauwelijks tot daden komt. De werkloosheid neemt nog verder toe en er is in het land veel armoede. Ook het verzet tegen Mugabe neemt toe. Zo wordt hij in 2015 door de oppositie uitgejouwd in het parlement tijdens het uitspreken van de state of the nation-toespraak. Een jaar later verbreken veteranen uit de Onafhankelijkheidsoorlog de banden met Mugabe. In een verklaring noemen ze hem dictatoriaal, manipulatief en egocentrisch. Ondanks dit verzet wordt Robert Mugabe in 2016 door zijn partij opnieuw voorgedragen als kandidaat voor de verkiezingen in 2018. Tegen die tijd zal hij 94 jaar oud zijn. Opvolging Ook is hij al bezig zijn opvolging te regelen. Hij wil dat zijn 41 jaar jongere vrouw Grace, zijn voormalige secretaresse met wie hij in 1996 na de dood van zijn eerste vrouw in het huwelijk trad, hem opvolgt. Zij krijgt vanwege zijn zwakke gezondheid en hoge leeftijd steeds meer invloed op de Zimbabwaanse politiek. Maar 'Gucci Grace', een bijnaam die ze krijgt vanwege haar extravagante uitgaven in winkels in Parijs, is niet geliefd bij veel Zimbabwanen en militairen. De presidentsvrouw zorgt er begin november 2017 persoonlijk voor dat de gedoodverfde opvolger van Mugabe, vicepresident Emmerson Mnangagwa, wordt ontslagen. Daarmee overspeelde ze waarschijnlijk haar hand want Mnangagwa staat bekend om zijn goede banden met de legerleiding. Het leger pikt zijn ontslag dan ook niet en grijpt in. Mugabe wordt onder huisarrest geplaatst. Hij eist dat hij zijn termijn kan afmaken. Mugabe wilde aan de macht blijven tegen een ongekend hoge prijs - de totale ineenstorting van Zimbabwe. Hij had de geschiedenis in kunnen gaan als een van de grootste helden van Afrika, maar werd uiteindelijk een van de ergste dictators.

 

Eis: twee jaar cel voor poging doodslag op agente in Emmen

15:51:59, 2017-11-21 via RTV Drenthe: Nieuws
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist tegen een Groninger voor het aanrijden van een politieagente in Emmen. Ook wil het OM dat de man daarna een jaar lang wordt opgenomen voor behandeling aan zijn drugsverslaving en psychische problemen.

 

Nieuws berichten van 20 November 2017

Twee prominente journalisten VS beschuldigd van seksueel wangedrag

21:14:42, 2017-11-20 via NOS Nieuws
Twee prominente journalisten zijn in de Verenigde Staten beschuldigd van seksueel wangedrag. Het gaat om Witte Huis-verslaggever Glenn Thrush van The New York Times en Charlie Rose, die op de publieke omroep PBS een gerenommeerd interviewprogramma heeft en een ochtendshow presenteert bij CBS. Thrush is geschorst door de krant en PBS heeft de Charlie Rose-show per direct stilgelegd. Ook CBS heeft Rose geschorst. De 75-jarige Rose wordt door acht verschillende vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding. De vrouwen zijn in de leeftijd van 21 tot 37 en het misbruik zou hebben plaatsgevonden vanaf eind jaren 90 tot in elk geval 2011. In een verklaring aan The Washington Post zegt Rose dat het hem spijt dat hij zich onbehoorlijk heeft gedragen. Tegelijkertijd zegt de journalist dat hij altijd het idee had dat het initiatief van beide kanten kwam. Nu realiseert hij zich naar eigen zeggen dat dat niet het geval was. Daarbij zijn volgens hem niet alle aantijgingen op zijn plaats. Gekust Glenn Thrush van The New York Times is eveneens door verscheidene vrouwen beschuldigd, via de nieuwssite Vox. De journalist zou over de schreef zijn gegaan tussen 2009 en 2016, toen hij nog werkte voor de nieuwssite Politico, maar ook daarna, na zijn overstap naar The New York Times. De krant noemt de beschuldigingen zorgwekkend en stelt een onderzoek in. Thrush heeft volgens Vox bij herhaling vrouwen tegen hun zin betast en gekust. Een van hen is de auteur van het artikel, Laura McGann, een collega van Thrush in zijn tijd bij Politico. Hij zou haar vijf jaar geleden in een bar hebben gekust en een hand op haar dij hebben gelegd, nadat hij een derde persoon in hun gezelschap had gevraagd te vertrekken. Daarna zou hij verhalen de wereld in hebben geholpen waarin het leek alsof McGann juist toenadering had gezocht. Dat de verslaggever uitgerekend bij The New York Times werkt is pikant: die krant speelde een hoofdrol bij het aan het licht brengen van andere schandalen rond seksueel wangedrag, met berichten over onder anderen producent Harvey Weinstein en komiek Louis C.K. Via Vox liet Thrush weten dat hij zich verontschuldigt tegenover alle vrouwen die zich in zijn bijzijn ongemakkelijk hebben gevoeld. Over de ontmoeting met McGann zegt hij dat die kort was, met wederzijdse instemming en door hemzelf werd beëindigd. Hij zou haar daarna nooit in diskrediet hebben willen brengen. Maar McGann spreekt de lezing van Thrush tegen. Ze schrijft dat Trush zich aan haar opdrong en dat ze hem afwees. Later kwam ze erachter dat hij de volgende dag al tegenover collega's een andere draai gaf aan het verhaal. Ook beschrijft ze een aantal andere voorbeelden van overwegend jongere vrouwen die zeggen seksueel geïntimideerd te zijn door Thrush. Vaak was er alcohol in het spel. Thrush heeft ook laten weten dat sinds juli niet meer heeft gedronken en dat hij bezig is met een ontwenningskuur.

 

Nieuws berichten van 19 November 2017

148 aanhoudingen bij ’burgeractie’ op Wallen

19:53:22, 2017-11-19 via Telegraaf.nl - binnenland
De politie Amsterdam heeft in totaal 148 verdachten aangehouden tijdens een ’burgeractie’ op de Wallen. Veruit de meeste aanhoudingen door de agenten in burger waren drugsgerelateerd, in totaal 72.

 

Nieuws berichten van 18 November 2017

Rapper slaat bezoeker van podium in Assen

17:29:28, 2017-11-18 via NOS Nieuws
Op een alcoholvrij tienerfeest in Assen is een bezoeker gisteravond gewond geraakt toen hij door een rapper van het podium werd geslagen. Het waren de rappers van de formatie Armoo die in een rellerige sfeer de bezoekende jongeren uitdaagden om het podium op te klimmen. Toen een van de jongens uit het publiek dat deed, kreeg hij volgens RTV Drente direct een harde klap. Een van de filmpjes die van het incident is verspreid maakt duidelijk dat het niet de rapper Armoo zelf was die sloeg, maar een van de mensen uit zijn groep. Aangifte Na het incident zijn de rappers van Armoo door de organisatie van het podium gehaald. Het 'Go Zero Procent'-feest ging wel door. Vanochtend werd bekend dat het slachtoffer aangifte gaat doen. Burgemeester Marco Out van Assen was aanwezig bij het feest, meldt hij op Twitter. Of hij iets van het incident heeft gezien, is niet bekend. De politie doet er geen mededelingen over.

 

Kabinet krijgt het 'niet makkelijk' met D66-fractie, waarschuwt Pechtold

17:03:15, 2017-11-18 via NOS Nieuws
De D66-fractie in de Tweede Kamer zal het kabinet-Rutte III kritisch volgen. D66-leider Pechtold waarschuwde zijn D66-ministers op het partijcongres in Leeuwarden dat ze niet verzekerd zijn van gemakkelijke steun. "Lach nog maar even. Geniet er nog maar even van", zei Pechtold tegen de zes D66-bewindslieden die op de eerste rij van de zaal zaten. "Makkelijk krijgen jullie het niet met ons." D66 heeft het vorige kabinet met grote regelmaat gesteund en Pechtolds constructieve houding werd door die VVD-PvdA-coalitie gewaardeerd. De partij wil nog steeds constructief zijn, maar Pechtold vond de verhouding tussen kabinet en Kamer de afgelopen jaren wel "iets te monistisch". Monistisch wil zeggen dat de Tweede Kamer en de regering sterk met elkaar verbonden zijn. "Het was iets te klef", constateerde Pechtold. Hij heeft ervoor gekozen om geen minister te worden, maar als partijleider in de Tweede Kamer te blijven om zijn 19-koppige fractie aan te sturen. In zijn speech legde Pechtold nogmaals uit waarom D66 in een rechts-christelijk kabinet is gestapt. Hij vindt dat politieke partijen in deze tijd verantwoordelijkheid moeten nemen. "Weglopen was geen optie. Althans niet voor ons." Wiet Pechtold vindt dat er ook een aantal belangrijke D66-punten in het regeerakkoord staan, zoals de aanpak van de uitstoot van CO2, extra geld voor onderwijs, zes weken partnerschapsverlof en het landelijk experiment met wiet telen. Hij hekelde de opstelling van GroenLinks en SP die al jaren oppositie voeren en niet in een kabinet willen zitten. Ook vicepremier Ollongren hekelde in haar toespraak het 'gebrek aan constructiviteit' van de linkse partijen. "De drie linkse partijen zijn alle drie uitgenodigd om mee te regeren. Maar zij weigerden", aldus de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. "Twee zelfs zonder één dag aan een onderhandelingstafel te zitten."

 

Nieuws berichten van 17 November 2017

‘Pak ze maar aan’ is geen oplossing voor incidenten op Noorderpoort

19:23:24, 2017-11-17 via - Eigen Artikelen
Deze week werden vijf leerlingen van het Noorderpoort van school gestuurd. Ze dealden in drugs en mishandelden medeleerlingen. ,,Mensen zeggen ‘schop ze d’r uit’, maar dat is niet de oplossing’’, zegt Rob Schuur.

 

Straf voor Hoogevener met wapens en drugs

17:17:11, 2017-11-17 via - Eigen Artikelen
Voor het bezit van een revolver met tweehonderd kogels, een stroomstootwapen en cocaïne veroordeelde de rechter in Assen een man uit Hoogeveen vrijdag tot tachtig uur werkstraf.

 

Straf voor Hoogevener met wapens en drugs

17:40:02, 2017-11-17 via RTV Drenthe: Nieuws
ASSEN/HOOGEVEEN – Voor het bezit van een revolver met tweehonderd kogels, een stroomstootwapen en cocaïne veroordeelde de rechter in Assen een man uit Hoogeveen  tot tachtig uur werkstraf. De 29-jarige man kreeg ook twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en toezicht van de reclassering opgelegd.

 

Waarschuwing voor poging drugs smokkelen in onderbroek

13:09:04, 2017-11-17 via RTV Drenthe: Nieuws
Een 28-jarige Rotterdammer is vandaag veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf, omdat hij heeft geprobeerd hasj en wiet de gevangenis in Veenhuizen in te smokkelen.

 

Nieuws berichten van 16 November 2017

Gewapende overval op wietdealers Assen: 4 jaar geëist tegen Duitse verdachten

18:25:23, 2017-11-16 via - Eigen Artikelen
Wietverkopers zijn in een huis in Peelo in Assen vastgebonden, onder schot gehouden en overvallen door Duitsers met wie ze een deal dachten te sluiten. Twee verdachten uit het Duitse Rotenburg An der Fulda stonden donderdag voor de rechtbank op verdenking van betrokkenheid bij de ripdeal.

 

Celstraf voor politiemol uit Kerkrade

17:54:03, 2017-11-16 via NOS Nieuws
De 41-jarige Mike D. uit Kerkrade is veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf, omdat hij als agent informatie verkocht aan criminelen. De rechtbank oordeelt verder dat hij met zijn familie deel uitmaakt van een criminele organisatie. De naam van Mike D. kwam bij de politie naar voren tijdens een onderzoek na anonieme tips. Er werd een undercoveragent ingezet om bewijs te verzamelen. Dat was nodig omdat Mike D. in de tapkamer werkte en daardoor op de hoogte was van veel onderzoeken. 1Limburg schrijft dat D. criminelen een soort maandabonnement liet afsluiten. Ze werden dan op de hoogte gehouden van geplande invallen en politieacties, maar ze konden ook informatie opvragen over personen en kentekens. Criminele organisatie Er is ook veel informatie in handen gekomen van de familie van Mike D. De agent vormde volgens de rechter een criminele organisatie met deze familieleden. De familie kon zonder problemen drugs transporteren door de informatie van de politiemol. Een neef van D. is veroordeeld tot 2,5 jaar cel, zijn oom en tante kregen beiden 9 maanden. De rechter neemt het de agent zeer kwalijk dat zijn gedrag tot onrust leidde binnen het politiekorps. "Een goed functioneren van het politiekorps valt of staat met een blindelings vertrouwen dat men in elkaar moet kunnen hebben", zo stelt de rechter.

 

Iers-Nederlandse drugsbende opgerold

20:57:28, 2017-11-16 via Telegraaf.nl - binnenland
Voor hun mogelijke betrokkenheid bij drugshandel en het witwassen van geld in Ierland zijn donderdag enkele Nederlanders, Belgen en Ieren opgepakt. De Ierse politie heeft voor zeker 7 miljoen euro aan cocaïne en wiet in beslag genomen.

 

Cel- en werkstraf voor drugsdealer met wapens

20:30:00, 2017-11-16 via RTV Drenthe: Nieuws
Voor het handelen in harddrugs en het bezit van twee wapens moet een 22-jarige man uit Nieuw-Buinen één maand de cel in en 180 uur werkstraf verrichten. Dat bepaalde de rechtbank in Assen vandaag.

 

Eerste exemplaar Belevingsgerichte zorg aan huis voor Wieteke van Dort

21:08:00, 2017-11-16 via Nieuwsbank - Selectie Nederlandstalige persbericht
[ Donderdag 16 november 2017 | SAAM UItgeverij ] Zzp’er in de zorg Roelie Roorda en medeauteur Silvie Kamphuis overhandigen donderdag 23 november a

 

Nieuws berichten van 15 November 2017

Schotland mag minimumprijs voor alcohol invoeren

17:52:07, 2017-11-15 via NOS Nieuws
Ondanks protesten van whiskystokers mag Schotland een minimumprijs voor alcohol invoeren. Na een jarenlange juridische strijd stemde het Britse Hooggerechtshof unaniem in met de plannen van de Schotse regering. Het hof wees het beroep van onder meer de Scotch Whisky Association (SWA) af. Die claimde dat de invoering van een bodemprijs voor alcohol in strijd is met het Europese recht. Maar volgens het Britse hof is "het een proportioneel middel om een legitiem doel te bereiken". Eerder oordeelde het Europese Hof ook al in het voordeel van de Schotse regering. Naar verwachting wordt de regeling in het voorjaar van 2018 ingevoerd. Het Schotse parlement stemde al in 2012 in met de maatregel die het problematische drankmisbruik in Schotland moet aanpakken. De Schotse premier Nicola Sturgeon laat in een reactie op Twitter weten enorm blij te zijn met de uitspraak. De minimale prijs wordt straks berekend per eenheid alcohol van ongeveer 8 gram. Ter vergelijking: in een biertje zit ongeveer 10 gram alcohol. Na de invoering van de minimumprijs moet één eenheid alcohol minimaal 50 pence - ongeveer 58 eurocent - kosten. De regeling heeft dus vooral gevolgen voor supermarkten en slijterijen: cafés en restaurants rekenen namelijk vaak al meer dan deze prijs. Schotland wordt daarmee het eerste Europese land met een minimumprijs voor alcohol. "Een enorme stap in de goede richting", zegt Wim van Dalen, directeur van Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). Hij hoopt dat het besluit van het Britse hof ook in Nederland de discussie over de invoering van een bodemprijs voor alcohol weer aanwakkert. Volgens Van Dalen moet het vooral verboden worden om met de prijs van alcohol te stunten. "Grofweg gezegd moet een kratje bier toch minimaal 8 a 9 euro zijn. Nu kun je in de supermarkt soms een heel krat voor nog geen 5 euro kopen. Dat moet echt verboden worden."

 

Minister Dekker: opsporen wietplantages met drones heeft amper privacygevolgen

13:27:31, 2017-11-15 via Tweakers Nieuws
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, heeft uitleg gegeven over de regels die gelden voor het gebruik van drones. Limburgse boeren willen daarmee wietplantages op hun velden opsporen, wat volgens de minister geen grote privacygevolgen heeft.

 

Minister Dekker: opsporen wietplantages met drones heeft amper privacygevolgen

13:27:31, 2017-11-15 via Tweakers Mixed RSS Feed
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, heeft uitleg gegeven over de regels die gelden voor het gebruik van drones. Limburgse boeren willen daarmee wietplantages op hun velden opsporen, wat volgens de minister geen grote privacygevolgen heeft.

 

Werkstraffen voor runnen illegale coffeeshop in Assen

15:17:45, 2017-11-15 via RTV Drenthe: Nieuws
Was het een liefdadigheidsinstelling of een illegale coffeeshop die op 25 augustus 2015 door de politie werd ontmanteld aan de Vaart in Assen? Het antwoord op die vraag was voor de officier van justitie in de Asser rechtbank woensdag duidelijk: er werd in softdrugs gehandeld zonder vergunning.

 

Nieuws berichten van 14 November 2017

Miljoenenvangst: duizend kilo cocaïne tussen kistjes fruit

21:19:34, 2017-11-14 via NOS Nieuws
In een loods in Oudenbosch is meer dan duizend kilo cocaïne gevonden. De drugs waren verstopt tussen kistjes met fruit in een koelwagen, die in de loods stond. Vier mannen die in de loods aanwezig waren, zijn direct aangehouden. Later zijn nog twee mannen opgepakt. De waarde van de partij loopt in de miljoenen. Alle verdachten zitten in beperking. Dat betekent dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit, meldt Omroep Brabant. De drugsvangst is groot, schrijft de regionale omroep, maar niet de grootste ooit. Begin dit jaar werd er vierduizend kilo cocaïne onderschept in een loods bij grensovergang Hazeldonk.

 

Getuige in zaak-Holleeder dood door bizar visongeluk

18:41:11, 2017-11-14 via NOS Nieuws
De Turks-Nederlandse drugshandelaar Hidr Korkmaz, getuige in onder meer een zaak tegen Willem Holleeder, is zondag overleden. Hij werd geëlektrocuteerd tijdens het vissen. Het gebeurde ergens in Oost-Europa, waar hij 'een teruggetrokken bestaan' leidde. Toen hij zijn hengel uitgooide, zou hij een elektriciteitskabel hebben geraakt. Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover AT5 het overlijden. "De lokale overheid gaat uit van een tragisch ongeval. Daar twijfelen we niet aan, maar we kunnen het niet bevestigen", aldus een woordvoerder. Getuige Hidr Korkmaz was drugshandelaar in de Amsterdamse onderwereld en had volgens NH Nieuws een goed netwerk. In 2004 was hij getuige in de zaak tegen drie mannen die verdacht werden van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ook was Korkmaz getuige in het proces tegen Willem Holleeder, dat nog loopt. In deze zaak verklaarde hij - net als andere getuigen - dat Holleeder opdrachtgever was van verschillende liquidaties. Het OM noemde Korkmaz een betrouwbare getuige, omdat hij niet om geld of strafvermindering vroeg. Wel wilde hij bescherming. Het OM wil niets zeggen over of en hoe hij op het moment van zijn overlijden beschermd werd door de Nederlandse autoriteiten. Het Openbaar Ministerie denkt niet dat de dood van Korkmaz gevolgen heeft voor de bewijzen tegen Holleeder. "Vooralsnog gaan we ervan uit dat er geen grote nadelige gevolgen zijn", aldus een woordvoerder.

 

Getuige zaak Holleeder ’verongelukt’

21:21:00, 2017-11-14 via Telegraaf.nl - binnenland
De Turkse drugscrimineel Hidr Korkmaz (42), getuige in de processen tegen Willem Holleeder en drie verdachten van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra, is door een bizar ongeval om het leven gekomen.

 

Arrestaties na vondst 1000 kilo cocaïne

19:58:54, 2017-11-14 via Telegraaf.nl - binnenland
De politie heeft dinsdag in Oudenbosch zes mannen opgepakt na de vondst van ruim 1000 kilo cocaïne in een loods. De drugs waren verstopt tussen het fruit in een koelvrachtwagen.

 

Nieuws berichten van 13 November 2017

Agent over Mitch Henriquez: 'Nooit meegemaakt dat een man zo sterk was'

21:08:40, 2017-11-13 via NOS Nieuws
De twee politieagenten die betrokken waren bij de omstreden nekklem van de overleden arrestant Mitch Henriquez stonden vandaag voor de rechter. Remco Andringa doet verslag van de eerste dag van de rechtszaak. Mitch Henriquez werd in 2015 op een festival aangehouden omdat hij een vuurwapen op zak zou hebben. Maar controleren of hij dat ook echt had, heeft de politie niet gedaan. Waarom niet? Waarom hield de ene agent Henriquez in een wurggreep, terwijl de ander pepperspray in zijn gezicht wreef? Waarom belden ze niet meteen een ambulance toen hij het bewustzijn verloor? Afgeschermd in een cabine en met vervormde stem gaven agenten DH01 en DH02 vandaag antwoord op deze vragen in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Ze staan terecht voor de dood van Henriquez, op een festival in het Haagse Zuiderpark in juni 2015. DH01 en DH02 - hun namen zijn geheim - waren daar om te surveilleren. Hun opdracht: terughoudend zijn met optreden. Dronken "We waren scherp op terrorisme", vertelt DH02. "Een dag eerder was er een aanslag in Tunesië. Dit ging om een grote mensenmassa, het kon zomaar ook hier gebeuren. Maar niet iedere wildplasser bekeuren en niet iedereen aanhouden die dronken was." Een van de dronken mensen die avond was Mitch Henriquez. Dat hij flink aan de alcohol had gezeten, blijkt uit verschillende verklaringen van getuigen. Terwijl hij rond 22.00 uur 's avonds het festivalterrein verliet, samen met een vriendin en zijn neef, riep hij lachend naar een paar agenten: "Ik heb een wapen." Hij greep daarbij naar zijn kruis. Woorden die Henriquez maar bleef herhalen. Hij riep onder andere: "Ik heb een Magnum 45 special. Wil je me fouilleren?" "Dit zijn geen grappen", reageerde een van de agenten. Henriquez werd gesommeerd om door te lopen en richting de uitgang geduwd. "Neem hem mee, anders moeten we hem aanhouden", luidde de waarschuwing aan het gezelschap van Henriquez. Luidruchtig Maar de 42-jarige Arubaan liet zich niet wegjagen. Omstanders bleven staan om te kijken naar het luidruchtige tafereel. Ook agent DH02 kwam af op het tumult. Hij zag hoe Henriquez zich opeens losrukte en op hem af kwam. "Hij riep: ik heb een vuurwapen, ik heb een vuurwapen." Henriquez lachte op dat moment niet meer, zeggen verschillende agenten. DH02: "Hij greep naar zijn broeksband. Hij kwam zeer bedreigend over, zo bedreigend dat ik tot aanhouding ben overgegaan." Hij kreeg daarbij hulp van zijn collega's. Henriquez werd naar de grond gewerkt, onder meer met een knietje. Hij verzette zich hevig. Een van de agenten sloeg hem met een wapenstok op zijn benen. Ook stompen in zijn gezicht en ribben hadden geen effect. "Ik heb nog nooit in mijn carrière meegemaakt dat een man zo sterk was", zei DH02 vandaag. "Wij hadden zelfs met vijf man moeite om hem onder controle te krijgen. Ik was daar zeer van onder de indruk." Nekklem of hoofdklem DH01 hielp ook. Hij wilde een nekklem aanleggen, maar in het geworstel werd het volgens hem meer een hoofdklem. Hij voelde de kaak van Henriquez tegen zijn arm geklemd. DH01: "Ik gaf hem constant de ruimte om zijn verzet te staken. Ik klemde hem wat losser en weer wat vaster." Zijn doel was Henriquez "een korte black-out" te bezorgen, zodat hij onder controle gebracht kon worden. "Hij pleegde van begin tot eind verzet. Hij probeerde constant aan zijn aanhouding te ontkomen." DH02 besloot ook pepperspray te gebruiken. Hij spoot het in zijn hand, om het daarna bij Henriquez in de ogen te wrijven. Maar was dat wel verantwoord, tegelijk met die klem? "Op dat moment ben je met een aanhouding bezig", zei DH02. Wat zijn collega's deden, zag hij naar eigen zeggen niet. Ook die wurggreep niet. Onnatuurlijke houding Een huisarts, die getuige was van de arrestatie, had het idee dat het hoofd van Henriquez "in een onnatuurlijke houding" werd vastgeklemd. Andere getuigen omschreven de aanhouding als "een chaos". De agenten waren paniekerig en bleven volgens hen maar slaan. Een van hen zei dat het gezicht van Henriquez donkerpaars aanliep. De agenten hebben dat naar eigen zeggen niet gezien. Na veel geworstel lukte het hen om Henriquez te boeien. Met twee sets handboeien, omdat hij zo breed was dat één setje niet paste. Vanaf dat moment was zijn verzet voorbij. "Ik dacht dat hij flauwgevallen was", zei DH02. "Ik heb mijn linkerhand op zijn borst gelegd en ik voelde een ademhaling. Ik voelde ook een polsslag." Maar toen ze Henriquez overeind zetten, zakte hij in elkaar. Alle reden om een ambulance te bellen, constateerde de rechtbank vandaag. Toch deden de agenten dat niet. DH02: "We kwamen net uit een heftige gevechtssituatie. Ik voelde me niet veilig. Ik wilde weg." Daarom besloot DH02 om Henriquez snel met een politiebus af te voeren en onderweg naar het bureau de ambulance te bellen. "Ik dacht op dat moment niet dat het levensbedreigend voor hem was." Controleren of de arrestant daadwerkelijk een vuurwapen bij zich had, deden de agenten niet. "Het gebeurt vaker dat pas op het bureau een pistool uit een broeksband gehaald wordt", zei DH02. "Hij was geboeid, dus vormde geen gevaar meer." Bij aankomst op het politiebureau werd hen duidelijk dat het mis was. DH02 haalde Henriquez uit de bus en voelde geen hartslag meer. Henriquez overleed kort daarna in het ziekenhuis. De exacte doodsoorzaak wordt later deze week besproken. Morgen bekijkt de rechtbank ook beelden van het incident. De nabestaanden van het slachtoffer hoorden de uitleg van DH01 en DH02 vandaag gelaten aan. Volgens hen deugt het verhaal van de agenten niet. Zus Lila Henriquez: "De verklaringen van de politieagenten en getuigen verschillen. Ergens is iemand aan het liegen. Te veel geweld is niet nodig. Ik denk dat de politie ook andere technieken beheerst om iemand te arresteren, zonder zover te gaan."

 

Nieuws berichten van 12 November 2017

Rapper Lil' Kleine wint internationale MTV-award in Londen

23:37:41, 2017-11-12 via NOS Nieuws
Rapper Lil' Kleine is in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de MTV European Music Awards in Londen. Lil' Kleine kreeg een MTV-award in de categorie beste wereldwijde act. Hij is de eerste Nederlander die deze prijs wint. Lil' Kleine won afgelopen week al in de categorie Best Dutch Act. De rapper maakte daarmee kans in de categorie beste wereldwijde act, waarin alle nationale winnaars het tegen elkaar opnamen. De 23-jarige Amsterdamse rapper, die in het echt Jorik Scholten heet, was niet in zijn eentje de beste wereldwijde act. Er zijn in totaal zeven winnaars in deze categorie. Lil' Kleine is vooral bekend van het nummer Drank & Drugs dat hij samen met Ronnie Flex maakte: De Canadees Shawn Mendes won in Londen de meeste MTV-awards. De 19-jarige zanger verzilverde drie van zijn vijf nominaties. Taylor Swift (27) is de grote verliezer van de avond. De Amerikaanse was genomineerd in zes categorieën, maar won geen enkele prijs.

 

Waar gebruikt de politie de ANPR-camera's allemaal voor?

16:01:28, 2017-11-12 via NOS Nieuws
Autodieven, inbrekers of voortvluchtige criminelen van de weg plukken. Met een flinke uitbreiding van het aantal ANPR-camera's hoopt de politie meer zicht te krijgen op verdachten in het verkeer. Op dit moment worden 200 flitspalen uitgerust met kentekenherkenning, waardoor het aantal politiecamera's meer dan verdubbelt. Waar gebruikt de politie ANPR precies voor? Voor het opsporen van verdachte automobilisten, het verzamelen van informatie over criminelen waarvan bekend is in welke auto ze rijden, of voor het zoeken naar gestolen auto's en vermiste personen. Een van de eerste zaken waarin ANPR een belangrijke rol speelde, was het onderzoek naar een groep drugsrunners, zo'n tien jaar geleden. De politie kon hen volgen dankzij camera's met kentekenherkenning langs de snelweg. Die registreerden hoe de dealers steeds op en neer reden tussen Rotterdam en Maastricht. Behalve dat hun werkdag in beeld was, konden hun auto's dankzij de techniek ook gericht worden gecontroleerd. Tijdens een van deze acties tegen drugsrunners nam de politie gemiddeld een kilo heroïne per auto in beslag. Sindsdien zijn de camera's steeds vaker ingezet. In hoeveel onderzoeken ANPR-data doorslaggevend zijn, is volgens de politie niet te zeggen. Maar dat het een uiterst bruikbaar middel is, staat voor hen vast. Gestolen auto's worden gesignaleerd als ze langs een politiecamera rijden. Automobilisten die langs een snelweg waar veel ladingdiefstallen plaatsvinden de ene na de andere parkeerplaats oprijden, worden opgemerkt als potentiële dieven. Ook in vermissingszaken kunnen de camera's een rol spelen. Zo werd de vader die in 2013 zijn zoontjes Ruben en Julian uit Zeist vermoordde, toevallig vastgelegd door een ANPR-camera, die overigens niet van de politie was. Hoe werkt ANPR eigenlijk? De camera's maken opnamen van kentekens. Die worden door speciale software gelezen en vergeleken met nummerborden in de database van de politie. Die beschikt over lijsten met kentekens van voertuigen die door de politie om een of andere reden worden gezocht. Het gaat bijvoorbeeld om auto-eigenaren die nog een gevangenisstraf open hebben staan of nog een hoge boete moeten betalen. Ook gestolen auto's staan in de database. Kentekengegevens kunnen ook gebruikt worden voor speciale acties. Zo heeft de politie lijsten met auto s van rondtrekkende dieven uit Oost-Europa en van bekende inbrekers. Hun nummerborden worden dan gekoppeld aan het ANPR-systeem, zodat de politie hen makkelijker van de weg kan halen. Op het moment dat een voertuig herkend wordt door een ANPR-camera, krijgt de politie een melding. Dat gebeurt zo'n 3000 keer per dag. Op de meldkamer waar de signaleringen binnenkomen, wordt bepaald of het nodig is om er meteen iemand op af te sturen. Rijdt de auto van iemand die vermist is langs, dan wordt meteen actie ondernomen. Gaat het om iemand die nog een boete moet betalen, dan kan dat nog wachten. Wat mag de politie opslaan? Alle kentekens die de politie met hun camera's registreert, worden onderverdeeld in 'hits' en 'no-hits'. De laatste categorie zijn kentekens waar niets mee aan de hand is. Die worden meteen weer gewist. De hits zijn kentekens die op een van de lijsten staan. Die mag de politie langer bewaren voor onderzoek. Waarschijnlijk worden deze regels binnenkort verruimd. Als ook de Eerste Kamer deze maand instemt met een nieuwe wet, mag de politie op daarvoor aangewezen locaties de kentekens van alle langsrijdende auto's vier weken lang opslaan en daarin onder voorwaarden achteraf op zoek gaan naar hits. Dat is tegen het zere been van privacyvoorvechters. Zij waarschuwen ervoor dat ook onschuldige burgers in de systemen van de politie belanden. Nu is dat misschien nog geen probleem, zeggen zij, maar dat kan over vijf, tien of vijftien jaar zomaar anders zijn. Wie weet waar de camera's dan nog meer voor worden gebruikt, waarschuwen zij. Kunnen anderen ook van de politiecamera's gebruik maken? Nee, zegt de politie. Voorheen maakte ook de Belastingdienst gebruik van hun camera's, maar inmiddels mag dat niet meer. Aanvankelijk zou de Belastingdienst ook meedoen in het nieuwe flitspaalproject van de politie, zodat ook zij de gegevens konden gebruiken, maar dat is stopgezet. Ook andere partijen krijgen op dit moment geen data van de politie. Andersom kan de politie wel bij de gegevens die bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat, de Belastingdienst en gemeenten verzamelen met hun eigen camera's. Dat mag niet zomaar: alleen als een officier van justitie de beelden vordert voor het opsporen van een misdrijf. Gaat de politie het netwerk nog verder uitbreiden? Daar is de politie resoluut in: nee. Ondanks de huidige uitbreiding is nog steeds maar een fractie van de Nederlandse wegen in beeld, maar voorlopig komen er niet nog meer ANPR-camera's. De politie zegt dat het nu belangrijk is om de bestaande camera's zo goed mogelijk te leren gebruiken.

 

Nieuws berichten van 11 November 2017

'Saudi-Arabië is op oorlogspad tegen Iran'

18:13:41, 2017-11-11 via NOS Nieuws
Met Libanon als dreigend strijdtoneel krijgt het eeuwige gevecht om de macht in het Midden-Oosten een nieuwe dimensie. De spanningen tussen het soennitische Saudi-Arabië en de sjiitische aartsvijand Iran nemen met de dag toe. Iran heeft de afgelopen jaren steeds meer invloed in de regio gekregen en Saudi-Arabië is er onder de 32-jarige kroonprins Mohammad bin Salman op gebrand om die opmars terug te draaien. Saudi-Arabië Kroonprins bin Salman is in eigen land bezig met een groot charmeoffensief door in rap tempo hervormingen door te voeren en hij laat tegelijkertijd in het Midden-Oosten zijn spierballen zien. "Saudi-Arabië is op oorlogspad tegen Iran", zegt Midden-Oosten deskundige Bertus Hendriks van Instituut Clingendael. "Het land ziet dat de macht van Teheran tot ver buiten de grenzen van Iran reikt. Het is bang de machtige positie te verliezen die het decennia lang had." In twee brandhaarden strijden Saudi-Arabië en Iran op dit moment om uitbreiding van hun macht in het Midden-Oosten: Jemen en Syrië. Hoewel die landen het strijdtoneel zijn van rebellen en het Syrische leger, steunen de grootmachten ieder een kant in de conflicten. Zo vechten ze indirect met elkaar. Maar een directe confrontatie lijkt de afgelopen weken steeds dichterbij. Jemen In Jemen proberen Iran en Saudi-Arabië hun macht te consolideren. In 2014 grepen Houthi-rebellen in Jemen de macht van de overwegend soennitische regering van Al-Hadi. De Saudi's beschuldigen deze rebellen ervan marionetten van het Iraanse regime te zijn. Vorige week vuurden de Houthi's, naar eigen zeggen als vergelding op de bombardementen die Saudi-Arabië al drie jaar op hen uitvoert, een raket af op de Saudische hoofdstad Riyad. Saudi-Arabië wees daarop gelijk met beschuldigende vinger naar Iran, dat de raket zou hebben geleverd. "Dit kan worden beschouwd als een oorlogsdaad", oordeelde kroonprins Mohammad bin Salman. Tot groot ongenoegen van de Iraanse president Rohani. Iran steunt de rebellen in Jemen, maar ontkent dat het hen wapens levert. In een reactie zei Rohani dat de bombardementen de eigen schuld van de Saudiërs zijn. Syrië In Syrië wonen overwegend soennieten, president Assad is een alawiet. Dat is een afsplitsing van het sjiisme en daarom is hij een belangrijke bondgenoot van Iran. De laatste jaren heeft Iran veel geïnvesteerd in de steun aan Assad en zijn strijd tegen IS. Iran leverde militaire adviseurs, steunde sjiitische milities en leverde vliegtuigen vol met wapens. Nu Assad aan de winnende hand is en het einde van IS in Syrië nabij is, vreest Saudi-Arabië dat Iran daar zijn positie verder verstevigt. Een vrees die het land deelt met Israël. "Israël, dat grenst aan Syrië, is bang dat Iran daar het machtsvacuüm zal vullen dat IS achterlaat", zegt Israël-correspondent Arlene Gelderblom. Tegelijkertijd lijden de rebellengroepen die Saudi-Arabië in Syrië steunen, juist grote verliezen. Tot grote frustratie van het land. De Saudi's bombarderen mee in de internationale coalitie tegen IS en proberen Assad buitenspel te zetten. Libanon Libanon is een potentiële nieuwe brandhaard. Het land is op dezelfde manier verdeeld als Syrië: de regionale grootmachten hebben er een grote invloed. Tot nu toe hadden die landen er een belang bij om Libanon stabiel te houden. De compromis-regering van sjiieten, soennieten en christenen werd door zowel Saudi-Arabië als Iran gesteund. Tot vorige week heerste er dan ook relatieve rust. Toen trad de soennitische premier van Libanon, Hariri, plotseling af tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië. In een televisietoespraak zei hij voor zijn leven te vrezen, omdat de door Iran gesteunde Hezbollah-beweging het op hem gemunt zou hebben. Dat ontkent Hezbollah stellig. Volgens leider Hassan Nasrallah heeft de regering in Riyad de premier van Libanon gedwongen af te treden door hem gevangen te nemen. "Saudi-Arabië ziet mogelijkheden om Libanon te ontregelen", denkt Bertus Hendriks. "Het wil problemen creëren voor de sjiitische Hezbollah-beweging. Daarmee zal het ook Iran treffen." 'Geef het op' Er wordt gevreesd voor escalatie. Ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres maakt zich zorgen: "Het is cruciaal dat er geen nieuw conflict in de regio ontstaat. Dat zou verwoestende consequenties kunnen hebben." Hoe dan ook, aan de strijd tussen de twee machtsblokken lijkt voorlopig geen eind te komen. "Ik zie maar één oplossing", zegt Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. "Saudi-Arabië en Iran moeten hun zero-sum game opgeven. De strijd waarbij de belangen van de landen lijnrecht tegenover elkaar staan. Ze moeten een manier vinden om naast elkaar te bestaan en de 'buurt' te verdelen. Een soort van 'koude' vrede."

 

Aaron Carter komt 21 kilo aan na drugsverslaving

19:50:50, 2017-11-11 via Telegraaf.nl - prive
Aaron Carter kan zijn geluk niet op. De 29-jarige zanger is zeven kilo aangekomen in ruim een maand tijd en daar is hij dolblij mee.

 

Nieuws berichten van 10 November 2017

Defensie onderzoekt organisatie na misstanden ontgroening

19:05:59, 2017-11-10 via NOS Nieuws
Het ministerie van Defensie laat onafhankelijk onderzoek doen naar de werkomstandigheden en het omgaan met melders en slachtoffers van misstanden. Aanleiding is het relaas van drie militairen in de Volkskrant over aanranding, pesterijen, afpersing, mishandelingen en een verkrachting als onderdeel van een ontgroening in 2013. Defensie zoekt uit of er naast de vier gevallen nog meer gewelddadige inwijdingsrituelen zijn geweest. Misverstand In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris van Defensie Visser dat het nooit de bedoeling is geweest de slachtoffers onder druk te zetten om geen aangifte te doen. Er is vermoedelijk een misverstand ontstaan over een standaardformulering over geheimhouding na de interne verhoren, zegt zij. Het Openbaar Ministerie besloot destijds geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen omdat geen van de betrokken militairen in die tijd zelf aangifte wilde doen of een verklaring wilde afleggen. Ook zegt Visser dat het beter was geweest als de verklaringen van de slachtoffers niet zouden zijn opgeschreven door een notulist uit de betrokken compagnie van de slachtoffers, maar door een buitenstaander. De regels hierover worden aangepast. Strafrechtelijk onderzoek Inmiddels heeft een van de soldaten, die het ergst misbruikt en vernederd is, alsnog aangifte gedaan bij de marechaussee van ontucht, aanranding, mishandeling, afpersing, bedreiging, drugsgebruik en drugshandel, diefstal van munitie en verboden wapenbezit. De marechaussee heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Defensie wacht de uitkomsten van dat onderzoek af. De slachtoffers worden behandeld voor de psychische schade die ze hebben opgelopen.

 

'Meer dan 15 gram cocaïne in café De Tapperij in Meppel'

12:43:56, 2017-11-10 via RTV Drenthe: Nieuws
Burgemeester Richard Korteland van Meppel heeft café De Tapperij voor zes maanden gesloten. In het café aan het Kerkplein in Meppel werd vorige maand een voorraad harddrugs gevonden.

 

Nieuws berichten van 9 November 2017

Politie Colombia doet grootste drugsvangst ooit

00:21:35, 2017-11-09 via NOS Nieuws
Politiemensen in Colombia hebben 12.000 kilo cocaïne in beslag genomen. De lading drugs heeft een geschatte straatwaarde van ruim 310 miljoen euro. Volgens president Santos gaat het om de grootste drugsvangst in het land ooit. De pakketten cocaïne waren onder de grond verstopt op vier boerderijen in het noordwesten van het land. De politie hield die boerderijen al een tijd in de gaten. Volgens president Santos waren de drugs van de Golf-clan, die wordt gezien als de grootste criminele organisatie van het land. In april legde de Colombiaanse politie al beslag op meer dan 6 ton cocaïne. Die vangst werd gezien als een van de grootste drugsvangsten in de geschiedenis van het land. Ook die drugs zouden van de Golf-clan zijn geweest. Colombia boekt geregeld successen in de strijd tegen drugscriminaliteit. Toch behoort het land samen met Bolivia en Peru nog tot de grootste cocaïneproducenten ter wereld.

 

Mediwietavond in Loppersum trekt veel bekijks

21:33:58, 2017-11-09 via - Eigen Artikelen
De informatieavond over medicinale wiet van Loppersum Vooruit (LV) trok donderdagavond veel bezoekers. Er waren nauwelijks genoeg stoelen in het dorpshuis voor de ruim vijftig belangstellenden.

 

Café De Tapperij in Meppel zes maanden gesloten; politie vond harddrugs

20:43:22, 2017-11-09 via - Eigen Artikelen
Café De Tapperij in Meppel moet de deuren op last van de burgemeester zes maanden sluiten. Eind oktober vond de politie er een ‘handelsvoorraad’ harddrugs.

 

Emmen wil niet aan de gereguleerde wiet

19:04:32, 2017-11-09 via - Eigen Artikelen
De gemeenteraad van Emmen ziet deelname aan een landelijke proef met gereguleerde wietteelt nog niet zitten.

 

’Wildwestwoning’ Eindhoven jaar dicht om drugs

21:55:30, 2017-11-09 via Telegraaf.nl - binnenland
De woning in Eindhoven waar in 2014 een wild vuurgevecht plaatsvond tussen leden van de motorbendes No Surrender en Satudarah, gaat minimaal voor een jaar op slot. Burgemeester John Jorritsma heeft dat donderdag besloten, nadat tijdens een controle onder meer wiet en een voormalig drugslab waren aangetroffen.

 

Café De Tapperij in Meppel half jaar gesloten om harddrugs

21:00:05, 2017-11-09 via RTV Drenthe: Nieuws
Burgemeester Richard Korteland van Meppel sluit café De Tapperij voor zes maanden. In het café werd eind oktober een voorraad harddrugs gevonden.

 

Dekzandrug bij Orvelte achtste aardkundige monument van Drenthe

18:25:50, 2017-11-09 via RTV Drenthe: Nieuws
Een bijzondere gebeurtenis vandaag in Orvelte. De dekzandrug tussen Orvelte en Westerbork heeft de status gekregen van aardkundig monument.

 

Nieuws berichten van 8 November 2017

Politie vindt grondstof voor drugs in Tilburgse loods

20:14:50, 2017-11-08 via NOS Nieuws
In een loods aan de Lambert de Wijsstraat in Tilburg heeft de politie ruim 3000 liter grondstof voor drugs gevonden. De stof is waarschijnlijk bedoeld voor de productie van MDMA, dat als XTC verkocht wordt. De vloeistof is opgeslagen in metalen tonnen. Er waren twee mensen bij de loods toen de politie de inval deed, maar er is nog niemand aangehouden. De vondst is gedaan in het kader van een grotere anti-drugsactie, zegt een woordvoerder van de politie tegen Omroep Brabant. De actie begon begon dinsdag en heeft de naam Operatie Impact. Gisteren werden al tientallen invallen gedaan en werden veel grondstoffen voor drugs gevonden. Bij die invallen zijn vijf mensen aangehouden.

 

Grondstof voor 15 miljoen xtc-pillen in loods woonwijk Tilburg

23:21:48, 2017-11-08 via Telegraaf.nl
De politie heeft woensdag tijdens een grote tweedaagse actie tegen drugs in Tilburg 3200 liter hulpstoffen voor de drug MDMA (xtc) gevonden. De vaten met de zeer brandbare en explosieve stoffen stonden in een loods aan de Lambert de Wijsstraat.

 

Grondstof voor 15 miljoen xtc-pillen in loods woonwijk Tilburg

23:21:48, 2017-11-08 via Telegraaf.nl - binnenland
De politie heeft woensdag tijdens een grote tweedaagse actie tegen drugs in Tilburg 3200 liter hulpstoffen voor de drug MDMA (xtc) gevonden. De vaten met de zeer brandbare en explosieve stoffen stonden in een loods aan de Lambert de Wijsstraat.

 

Coffeeshops lanceren 'Bob-campagne'

20:48:17, 2017-11-08 via FOK!frontpage Nieuws
Coffeeshops lanceren deze maand een landelijke campagne tegen het rijden onder invloed van softdrugs. De campagne is een initiatief van coffeeshops in Eindhoven in samenwerking met de landelijke coffeeshopbonden naar aanleiding van de verscherpte...

 

Nieuws berichten van 7 November 2017

Jonge maffiosi makkelijke prooi voor justitie dankzij sociale media

20:54:08, 2017-11-07 via NOS Nieuws
De Cumps worden ze genoemd of de Banco Nuovo: de nieuwe generatie maffiosi van de 'ndrangheta. Jonge ventjes die het zware geweld niet schuwen en bakken met geld verdienen aan afpersing, drugshandel, ontvoeringen, wapenhandel, diefstal en nog veel meer. In veel gevallen gaat het om zoons of neven van de oude garde. Vandaag werden zo'n vijftig van die jonge maffiosi opgepakt in de operatie Cumps-Banco Nuovo door de politie in Calabrië. Het merendeel van die jongens werden sinds 2015 in de gaten gehouden. Ze waren vooral actief in Calabrië en in het achterland van Milaan. Justitie ontdekte dat zonder al te veel moeite. De jonge maffiosi maakten gebruik van zeer zware wapens om hun macht te tonen. Dure spullen In de krant La Repubblica zegt de hoofdaanklager van de regio Calabrië dat de jongens zich de absolute en onbetwiste meesters voelden. Hun rijkdom vierden ze met dure spullen en grootse feesten waarvan ze de foto's op Facebook plaatsten. Er was kortom voldoende bewijs voor de aanklagers om hen te laten arresteren. Het is een trend onder de nieuwe generatie Italiaanse maffiosi. Terwijl hun vaders en ooms vooral de luwte opzochten om een low profile te bewaren, SnapInstaFaceAppen de jonkies zich in het blikveld van de politie en worden ze makkelijk gegrepen. Zo ging dat vorig jaar ook met zo'n 200 jonge camorristi in Napels. Na pakweg 50 bloedige moorden werden deze zogenoemde babygangsters achter elkaar gegrepen en achter de tralies gezet. Geen rolmodel Dat ze zo roekeloos zijn is voor een deel te verklaren door het succes van de politie. "We hebben de oude garde opgepakt", zegt de Napolitaanse politie-inspecteur Michele Spina. "De jonge camorristi hebben niemand meer van wie ze kunnen leren hoe je een clan leidt. Hun voorbeelden halen ze dan maar van tv of de film. Gomorra bijvoorbeeld. Maar ze nemen daar alleen de beeldtaal van over, en leren niet wat een crimineel leven inhoudt."

 

Jeugdsoos in Hooghalen gaat de strijd aan met comazuipers

18:52:37, 2017-11-07 via RTV Drenthe: Nieuws
De maat was vol voor de bestuursleden van Jeugdsoos All Skin in Hooghalen, na het zoveelste alcohol-gerelateerde incident tijdens een disco-avond bij de soos.

 

Nieuws berichten van 6 November 2017

Aanslag Sutherland roept (weer) de vraag op: wanneer is een dader ook een terrorist?

21:51:54, 2017-11-06 via NOS Nieuws
'Zullen we het even benoemen voor wat het is? Een terroristische aanslag door een blanke man. Terrorisme kent geen grenzen.' 'Als je zo koelbloedig mensen kunt vermoorden ben je een monster, moordenaar , idioot, terrorist. Maakt niet uit hoe je zo iemand noemt. Vreselijk.' Twee reacties op de NOS-Facebookpagina op het nieuws over de aanslag in een kerk in Texas gisteren, waarbij een blanke man, de 26-jarige oud-militair Devin Kelley, 26 kerkgangers doodschoot. Was Kelley een terrorist of noemen we hem anders? Ook in Amerika wordt over die vraag hevig gediscusieerd. Dat debat laaide al op na het bloedbad in Las Vegas, begin oktober. Toen doodde de 64-jarige Stephen Paddock 59 mensen bij een openluchtconcert. Volgens de New York Times valt er wel iets voor te zeggen om Paddock als terrorist te bestempelen, alleen al omdat hij willekeurig onschuldige mensen aanviel. Na de aanslag van gisteren in Texas mengen ook bekende artiesten als Miley Cyrus zich in de discussie. Volgens de popster is er weinig twijfel over mogelijk. "Dit was een terroristische daad door een witte Amerikaanse man." Inmiddels is duidelijk dat Devin Kelley geen terroristisch motief had. De man had ruzie met zijn schoonfamilie en had bedreigende sms'jes aan zijn schoonmoeder gestuurd, die vaker in de kerk kwam. Politiek doel? Terrorisme-expert Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden herkent de felle reacties. Die waren er ook in juni, na de aanslag in Finsbury Park in Londen waarbij een man op een groep moskeegangers inreed. "Ik volgde vlak daarna een paar internetforums en daar waren mensen aan het klokken wanneer de NOS en andere media het woord terrorisme zouden gaan gebruiken." Of iets als terrorisme kan worden benoemd, hangt volgens Van Buuren af van de definitie van terrorisme die je hanteert. "Er zijn veel definities. Maar het komt er meestal op neer dat er een politiek doel moet zijn. Iemand moet politieke verandering willen en de bevolking schrik aan willen jagen. Dat is de definitie die in de wetenschap en bij beleidsmakers veel wordt gehanteerd." 'Grens is dun en vloeiend' Maar vaak is dat doel niet meteen heel duidelijk, zoals bijvoorbeeld bij het bloedbad in Texas. Stel dat de dader wraak wilde nemen op de samenleving, is dat dan een politiek motief? "Daar kun je heel lang over discussiëren. Op internet kom je veel haat-boodschappen tegen, maar die vormen samen geen officiële politieke beweging. De grenzen zijn dun en vloeiend. Die dader in Las Vegas was zijn geld kwijt. Maar het is onduidelijk of er religieuze of politieke motieven waren." Persbureau ANP hanteert als definitie van terrorisme dat een aanslagpleger iets wil afdwingen, vertelt hoofdredacteur Marcel van Lingen. "Dat kan een politiek motief zijn, of iets met geloof." In het geval van de aanslag in de kerk in Texas was de keuze volgens die definitie niet moeilijk. "Er was in dit geval geen aanwijzing voor zo'n motief." De etnische achtergrond van de dader speelt geen enkele rol bij het definiëren van terrorisme, stelt Van Lingen. "Het maakt niet uit of een witte man een zwarte man doodschiet of andersom." Hij wijst er verder op dat het inzicht kan veranderen als er nieuwe informatie binnenkomt over een dader. "Je moet niet wachten met iemand een terrorist te noemen als dat echt duidelijk is." NOS heeft eigen koers Er is in Nederland ook een officiële definitie van terrorisme, die van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Volgens die lijn moet er sprake zijn van geweld en het doel om maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen. De NOS kan veel herkennen in die definitie, maar vaart wel zijn eigen koers, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff. "In het verleden zeiden we dat er sprake moest zijn van een politiek motief, maar dat is soms lastig vast te stellen. Daarom is onze definitie nu breder: als de aanslag als doel heeft maatschappelijk ontwrichtend te zijn, en ook echt maatschappelijk ontwrichtend is, noemen we het ook terrorisme. Maar soms is het moeilijk. Het nieuws ontwikkelt zich, vaak is er later meer informatie en soms moeten we de omschrijving dan aanpassen." Het bloedbad twee jaar geleden in een kerk in de Amerikaanse stad Charleston is een voorbeeld van een aanslag waarbij niet meteen alles duidelijk was, zegt terrorisme-expert Van Buuren. "Uit uitingen op Facebook bleek dat het om iemand ging uit het hard-racistische segment van de Amerikaanse samenleving. Toen was het doel duidelijk." Twee maten Los van de definities die media hanteren, is er het gevoel bij veel mensen dat er met twee maten wordt gemeten. Ook in de VS leeft dat sentiment sterk. President Trump wordt bekritiseerd omdat hij na het bloedbad in Texas heel anders reageerde dan na de aanslag met een pick-uptruck, vorige week in New York. Toen werd een briefje gevonden waarop stond dat de dader uit naam van IS handelde. "Trump reageerde heel snel na die aanslag in New York en wilde meteen wetten aanscherpen. Nu gebeurt er iets soortgelijks, eigenlijk op nog grotere schaal, en krijg je een heel andere reactie." Trump kreeg al eerder soortgelijke kritiek na de aanslag in Charlottesville, waarbij een man met een auto inreed op een groep betogers die in het geweer kwamen tegen extreem-rechtse demonstranten. En niet alleen Trump krijgt kritiek. Talkshow-presentator Joe Scarborough stelde in zijn ochtendshow Morning Joe dat als de dader in Texas 'Muhammed' had geheten, de hoofdstad Washington een politieke meltdown had beleefd. 'Politiek beladen discussie' Ook in Nederland merken Van Buuren en andere terrorismedeskundigen dat media aanslagen verschillend benaderen. "Bij Las Vegas en bij deze laatste aanslag in Texas heeft de telefoon hier geen enkele keer gerinkeld, maar als er een zwarte vlag is te zien, gebeurt dat wel." Dat is deels begrijpelijk, vindt Van Buuren. "Maar er komt geen discussie over 'witte mannen' die aanslagen plegen en waarom ze dat doen. Daar komt al dat chagrijn bij sommigen vandaan. Mensen hebben het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten. Het is een politiek beladen veld, het ligt heel gevoelig." Het is in het onderzoek naar de achtergronden van terrorisme juist interessant om niet naar de verschillen, maar naar de overeenkomsten te kijken tussen verschillende daders, betoogt hij tot slot. "Spelen er los van de politieke of religieuze achtergrond nog andere dingen mee die mensen aanzetten tot dit soort gewelddaden? Haat, teleurstelling, vastgelopen zijn, mensen die problemen hebben met dit of dat. Het kan goed zijn dat vaak dezelfde elementen meespelen als je ze met elkaar gaat vergelijken."

 

Gemeenten staan in de rij om wiet te kweken

21:00:21, 2017-11-06 via NOS Nieuws
Welke gemeente mag straks meedoen aan de proef voor legale wietteelt? Het nieuwe kabinet wil dat volgend jaar in een paar plaatsen wiet wordt verkocht die is geteeld onder toezicht van de overheid. Gemeenten lijken daar wel warm voor te lopen: de afgelopen weken hebben zich er al zo'n 25 gemeld. In het Noord-Brabantse Cuijk wordt er ook over gedroomd. Op een nieuw bedrijventerrein langs de A73 komt straks een gigantisch wietcomplex, als het aan D66-raadslid Rolf Asbroek ligt. "We noemen het gekscherend 'de wietfabriek'. Maar het moet dus echt een heel wietconsortium worden." Asbroek ziet zijn gemeente in de toekomst een leidende rol hebben in de legale wietteelt. "Ik wil hier alles onderbrengen. Van onderzoek tot productie en van verpakkingen tot distributie." Voor het zover is, moet Asbroek nog wel de rest van de politiek in zijn gemeente mee zien te krijgen. Zo ziet het CDA in Cuijk nog niets in de plannen. En partners om mee samen te werken, zijn er ook nog niet. "Het is meer een stip op de horizon. Ik weet ook wel dat dit niet binnen een jaar is geregeld." 'Zoveel mogelijk experimenten' Burgemeester Paul Depla van Breda is blij dat nu al zo'n 25 gemeenten zich hebben gemeld met plannen, ook al is er maar plek voor acht of tien proeven. "Ik wil dat er met zoveel mogelijk modellen wordt geëxperimenteerd, zodat we daarna kunnen kiezen welke het beste is voor de gereguleerde wietteelt", vertelt hij tegen NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Depla was in 2014 een van de initiatiefnemers van het 'wietmanifest', waarin staat dat wietteeltregulering de oplossing is voor de problemen van het softdrugsbeleid. Tientallen gemeenten ondertekenden het manifest. "Iedereen kan zien dat het huidige beleid failliet is. Kopen en verkopen mag allemaal, maar hoe het bij de coffeeshops komt is een raadsel. Dat klopt niet." Joint-automaten Ook vindt hij het gevaarlijk dat het niet duidelijk is hoe de wiet wordt gekweekt. "We weten niet hoe de spullen in onze coffeeshops gemaakt worden. Dat is een groot probleem." Rotterdam heeft zich ook gemeld voor de proef. Burgemeester Aboutaleb wil daarin nog veel verder gaan en ook distributie toevoegen aan het experiment, bijvoorbeeld via internet of met 'joint-automaten'. Als het succesvol is, kunnen coffeeshops de deuren sluiten. De wietmanifest-gemeenten komen nog regelmatig samen om te praten. "Komende woensdag weer", zegt Depla. "We gaan uiteraard praten over de aanmeldingen voor de proef met wietteelt van het kabinet." Welke gemeenten uiteindelijk dan de eer krijgen, moet in de loop van volgend jaar bekend worden.

 

Nieuws berichten van 5 November 2017

Ex-inbreker wil nu anderen behoeden voor inbraak

19:52:33, 2017-11-05 via - Eigen Artikelen
Inbreken is simpel, zegt Evert Jansen. Achttien jaar lang scharrelde hij als drugsverslaafde zijn kostje bij elkaar door in te breken. Zijn ervaringen deelt hij maandag in Groningen om anderen te behoeden voor inbraak.

 

OM vreest witwaspraktijken met pinautomaten voor bitcoins

15:00:02, 2017-11-05 via NOS Nieuws
Het Openbaar Ministerie waarschuwt voor bitcoin-pinautomaten, omdat ze gebruikt zouden kunnen worden om zwart geld wit te wassen. Met de automaten kun je cash geld ruilen tegen bitcoins of andersom. In Nederland staan nu dertien bitcoin-pinautomaten. Twaalf daarvan zijn het afgelopen half jaar geplaatst. De apparaten accepteren vaak grote sommen cash geld. Vooral het feit dat het geld anoniem gestort kan worden, vormt een risico, zegt officier van justitie Anita van Dis. Ze houdt zich hoofdzakelijk bezig met witwaszaken. "Neem een drugsdealer op straat. Die wil zijn contante geld ook voor iets anders kunnen gebruiken dan alleen maar voor uitgaan. Dit kan een stap zijn om het giraal te maken." Witwasrisico Als crimineel kun je grote stapels cash niet zomaar bij de bank storten. Daar is legitimatie verplicht en moeten alle transacties boven de 2000 euro worden gemeld bij de autoriteiten. In veel gevallen vragen websites en pinautomaten waar je cash kunt inleveren voor bitcoins ook om een vorm van legitimatie. Maar voor de meeste bitcoin-pinautomaten geldt dat niet. Daar kun je tot 5000 euro in stoppen zonder identiteitsbewijs. Zo kun je je geld op een anonieme bitcoinwallet zetten. Die wallet, een soort digitale portemonnee, hoeft niet aan persoonsgegevens gekoppeld te zijn. De transacties en bedragen die vervolgens tussen die wallets plaatsvinden zijn weliswaar openbaar, maar wie erachter zit, kan onbekend blijven. Daarna kunnen de bitcoins in binnen- of buitenland weer worden uitgekeerd en is de herkomst van het geld verdoezeld. Andersom kunnen bitcoins die zijn verdiend met illegale online-handel, bij de machines in contante euro's worden opgenomen. Extra risico is dat er geen controle is op de automaten en hun exploitanten, bijvoorbeeld door de Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten. "Omdat bitcoins geen valuta zijn, geldt een belangrijk deel van de financiële toezichtregels niet", zegt Van Dis. Exploitanten van de machines zijn pas verplicht om transacties te melden boven de 15.000 euro. Alle bedragen daaronder blijven buiten het zicht. Het accepteren van contant geld is omstreden binnen de bitcoinbranche. "Wij verifiëren onze klanten en werken niet met cash", zegt Niels van Groningen van handelsplatform Bitonic. "Dat moet ook om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan." Voor de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) is het een reden om aanbieders van bitcoin-pinautomaten niet tot hun vereniging toe te laten. Bij gebrek aan toezicht probeert VBNL zelf zo het imago van de bitcoinsector te beschermen. Laagdrempelig Bitcoins4me, dat het meeste anonieme geld accepteert van de vier aanbieders in Nederland, hoopt met de hoge limiet bitcoins laagdrempelig te kunnen aanbieden aan zoveel mogelijk consumenten. Het bedrijf zegt dat klanten niet onbeperkt bitcoins kunnen kopen bij de machines. Volgens Bitcoins4me worden over het algemeen slechts kleine bedragen gestort. Het risico op witwassen zou in de praktijk minimaal zijn. Concrete signalen dat de automaten gebruikt worden om geld wit te wassen, zijn er nog niet, erkent het Openbaar Ministerie. "De machines zijn een relatief nieuw fenomeen, dat we nauwlettend in de gaten houden", aldus officier van justitie Van Dis.

 

Nieuws berichten van 4 November 2017

Burgemeester sluit huis met fataal drugslab

18:55:00, 2017-11-04 via Telegraaf.nl - binnenland
UPDATE 18.55 uur - Het huis en de schuur in Kaatsheuvel waar twee mannen vrijdagmiddag overleden omdat ze de giftige dampen van een drugslab hadden ingeademd, gaan voor drie maanden op slot. Burgemeester Wim Luijendijk van de gemeente Loon op Zand heeft dat zaterdag besloten en bekendgemaakt. Volgens hem is door het drugslab de buurt in gevaar gebracht.

 

Nieuws berichten van 3 November 2017

Gigantisch daklozenkamp in Brazilië als protest voor hoop op woning

17:47:58, 2017-11-03 via NOS Nieuws
Stel je voor dat je net een appartementje hebt gekocht met een vrij uitzicht, en dat er dan ineens een gigantisch tentenkamp in je achtertuin verrijst. Het overkwam Reginaldo en zijn buren, bewoners van een ommuurde middenklasse wijk in een satellietstad van de Braziliaanse metropool São Paulo. Ze zijn razend, maar de ongewenste buren zijn niet van plan te vertrekken. "Als ze blijven dan gaat de waarde van onze woningen flink omlaag", zegt Reginaldo. Het is zomaar een voorbeeld van de grote sociale en economische ongelijkheid in Brazilië. De crisis heeft er ingehakt, veel Brazilianen zitten zonder werk en zonder huis. Een paar duizend arme families doen mee aan de illegale landbezetting in São Bernardo. Enkele weken geleden kraakte de linkse Beweging van Dakloze Arbeiders MTST het braakliggende terrein. Ze eisen een waardige woning voor iedereen. Sindsdien verrees op het ooit zo rustige stukje groen een soort vluchtelingenkamp met duizenden geïmproviseerde tenten. "Dit is mijn tent", zegt Ana Paula, terwijl ze een bouwseltje van blauw landbouwplastic aanwijst. Ze trekt een stuk van het plastic opzij. "Een matras, deken en kussen en een speelgoedauto van mijn dochter", wijst ze aan. Dat is alles. 13 miljoen werklozen Acht maanden geleden verloor Ana Paula haar baan bij een hamburgertent in het winkelcentrum verderop. Ze voegde zich bij het leger van 13 miljoen werkloze Brazilianen. De crisis sloeg keihard toe de afgelopen jaren. En al begint de economie na jaren van recessie weer wat aan te trekken, voorlopig merken mensen als Ana Paula daar niets van. "Ik en mijn dochter slapen meestal bij mijn vader, soms bij mijn moeder", zegt ze. "Maar ik wil een eigen woning. Huren lukt me niet, dat is veel te duur. Daarom sloot ik me aan bij deze bezetting." "Ik ben net zo goed slachtoffer van de crisis", zegt Reginaldo op zijn balkon met uitzicht op het krakerskamp. "Ik ben ook ontslagen. Maar ik sluit me toch ook niet aan bij zo'n club en bouw een tentje op de grond van iemand anders?" Favela Reginaldo en zijn buren zijn boos, en bang. "Het gaat niet alleen om het waardeverlies van onze woningen", legt de werkloze IT'er uit. "We zijn vooral ook bang dat dit kamp blijft en het uitgroeit tot een favela. Iedereen weet wat dat betekent", verzucht Reginaldo. "Drugs, geweld en overlast." "De middenklasse discrimineert ons", zegt Ana Paula. "Die lui moeten gewoon niets hebben van arme mensen en willen zeker niet dat we hier komen wonen." Ze neemt me mee naar de rand van het krakerskamp. Een hoge muur scheidt haar wereld van die van Reginaldo. Achter de muur huur je voor Europese prijzen een appartementje van ongeveer 80 vierkante meter. Muren, hekken en 24-uursbeveiliging moeten de bewoners bescherming bieden tegen de boze buitenwereld. Brazilië heeft veel last van criminaliteit en geweld. Het zijn niet de allerrijksten die in die flats wonen, maar middenklassers met een bescheiden autootje dat ze in de ondergrondse garage onder hun woontoren kunnen parkeren. "Dat prikkeldraad hebben ze aangebracht nadat wij hier waren gekomen. Ze zijn kennelijk bang voor ons", zegt Ana Paula. "Dat klopt", bevestigt Reginaldo. "We hebben inderdaad prikkeldraad bevestigd. Dat klinkt misschien niet zo aardig, maar het is volstrekt logisch. Er zitten ook criminelen in dat kamp. We zijn bang dat die de muur over klimmen en gaan inbreken, of erger nog: ons thuis komen overvallen." Brazilië is een van de landen met de grootste sociale en economische ongelijkheid ter wereld. Tussen de tenten van het krakerskamp kan je die ongelijkheid goed zien. Aan beide kanten van de muur wonen Brazilianen, maar ze blijken vreemden voor elkaar. "Ik ben nog nooit in dat kamp geweest", geeft Reginaldo toe. "Daar heb ik ook totaal geen behoefte aan. Het is een stelletje opportunisten. Als er iets te doen is in het kamp, een concert of zo, dan komen ze ineens overal vandaan, met auto's die net zo duur zijn als die van mij. Maar als ze zo'n auto kunnen betalen, dan kunnen ze toch ook de huur betalen?" 'Gewoon een kans' Ana Paula kent de klachten van de buren. Zoals de meeste krakers slaapt ze vrijwel nooit in haar tentje. "Dat kan ik mijn dochter niet aandoen", legt ze uit. "Ik wil gewoon een kans maken om ooit eens ons eigen huisje te hebben", zegt ze. Ana Paula hoopt dat het krakerskamp uiteindelijk uitloopt op sociale woningbouw. "Ik hoop alleen maar dat de politie doet wat ze moet doen: dat kamp ontruimen", moppert Reginaldo. De rechter heeft al geoordeeld dat het krakerskamp uiteindelijk moet worden ontruimd. Maar dat moet in 'goed overleg' gebeuren, bepaalde de rechtbank. En dus blijven die 8000 tentjes voorlopig nog wel even staan.

 

Familie Karst 'in shock' over vondst drugslab in hun boerderij

14:05:10, 2017-11-03 via RTV Drenthe: Nieuws
De boerderij in Zuidwolde waar een drugslaboratorium is ontmanteld, is eigendom van de muzikale familie Karst uit Hoogeveen. Volgens zanger René Karst zijn z'n ouders 'totaal in shock' over de ontdekking.

 

Nieuws berichten van 2 November 2017

Arrestaties na vondst drugslab in boerderij in Zuidwolde

16:44:21, 2017-11-02 via RTV Drenthe: Nieuws
De politie heeft dinsdag in een boerderij aan de Leeuwveenseweg in Zuidwolde een drugslaboratorium opgerold. In het lab werd amfetamine en xtc gemaakt.

 

Cel geëist tegen drugsdealer met wapens uit Nieuw-Buinen

13:01:26, 2017-11-02 via RTV Drenthe: Nieuws
Voor het handelen in ghb, speed en xtc en het bezit van twee wapens eiste het Openbaar Ministerie vandaag acht maanden cel tegen een 22-jarige man uit Nieuw-Buinen. Zes maanden daarvan zijn voorwaardelijk.

 

Nieuws berichten van 1 November 2017

Vakantieparkbewoners bezetten gemeentehuis Epe

21:41:25, 2017-11-01 via NOS Nieuws
Bewoners van chaletpark De Beekhorst in Epe hebben ruim drie kwartier het gemeentehuis bezet uit protest tegen een geplande ontruimingsactie door de gemeente. De gemeente wil dat permanente bewoners van het park vertrekken. Vaste bewoning van camping- en chaletparken is verboden in Nederland. Bij een inval op De Beekhorst werden vorig jaar twee vuurwapens, munitie en een illegale drankstokerij gevonden. Ook werd een aantal bewoners regelmatig in verband gebracht met geweldsdelicten, drugshandel en fraude. De gemeente legde de parkeigenaar na de inval op dat hij de permanente bewoners moest opdragen te vertrekken. Sindsdien zijn er wekelijks controles op het park en krijgen vaste bewoners hoge boetes van tussen de 5000 en 25.000 euro. In reactie op de voorgenomen ontruiming voor permanente bewoners bezetten enkele tientallen van hen vanavond het gemeentehuis. Nadat een woordvoerder van de gemeente hun aanbood om morgen met de burgemeester in gesprek te gaan, besloten ze te vertrekken. Overlast De verwijdering van permanente bewoners past in het beleid van gemeenten op de Veluwe. Veel gemeenten proberen de, toch al verboden, permanente bewoning tegen te gaan. Arbeidsmigranten en mensen met een sociaal-economisch kwetsbare positie wonen op plekken die de gemeenten liever voor toerisme gebruiken. Een klein deel van hen veroorzaakt overlast. Uit de meest recente cijfers blijkt dat ruim driekwart van de vakantieparken op de Veluwe de zaken op orde heeft. Bij 18 procent van de parken zijn weleens kleine incidenten. In 7 procent van de gevallen is er sprake van serieuze leefbaarheids- en veiligheidsproblemen. Op die parken verblijven vaak bijna uitsluitend permanente bewoners.

 

Onrust in Blerick na nieuwe fatale schietpartij op straat

14:56:48, 2017-11-01 via NOS Nieuws
De politie heeft een verdachte aangehouden voor de moord op een 22-jarige man in Blerick. Het is een 21-jarige man uit Tegelen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid, maar het is niet duidelijk of hij heeft geschoten. De politie zoekt nog naar meer verdachten. Het slachtoffer werd vanmiddag op straat doodgeschoten. Dat veroorzaakte veel onrust in het Venlose stadsdeel, waar inwoners spreken van een golf van geweld. Het was het derde schietincident in korte tijd. Vorige maand werd er ook al op straat geschoten, en in augustus werd een man van 44 voor zijn woning doodgeschoten. Protesten Zo'n 200 woedende mensen kwamen vanmiddag samen bij een flat waar de politie naar verdachten zocht. De emoties liepen hoog op bij de afzetting die de politie had gemaakt. Zo'n zestig man van de mobiele eenheid grepen in en gebruikten de wapenstok om de menigte uit elkaar te drijven. Aan het begin van de avond hielden buurtbewoners een protestmars naar het gemeentehuis, meldt 1Limburg. Volgens initiatiefnemer Hakim Karim (36) leeft de buurt al maandenlang in angst en doet de gemeente er niets aan. Aan die oproep gaven minder mensen gehoor dan Karim hoopte. "Veel omwonenden durven niet openlijk te spreken over alle problemen. Maar genoeg is genoeg. Daarom zijn we nu hier." Een groep van zo'n 25 buurtbewoners sprak uiteindelijk met loco-burgemeester Satijn. Bende van Venlo De man die vandaag werd doodgeschoten is een neef van een voormalig lid van de Bende van Venlo, meldt 1Limburg. Die oom werd in 1994 veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Of er een connectie bestaat tussen de fatale schietpartij en de oom van het slachtoffer kan de politie nog niet zeggen. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo wil van de politie weten of er een verband is tussen de recente schietpartijen in Blerick. Hij wil daarover binnen drie dagen duidelijkheid, zei hij op een persconferentie. De vorige schietincidenten hadden met drugshandel te maken. Of dat nu ook zo is, is nog onduidelijk. Scholten is vanavond met de politie de wijk ingegaan. Hij wil dat "de rust terugkeert in de wijk." De komende dagen worden extra agenten ingezet. Vrijdag overlegt de burgemeester met vertegenwoordigers van politie en justitie over hoe het geweld in Blerick "bij de wortel" kan worden aangepakt.

 

Hoofden gedumpt op straat Mexico-Stad

19:07:42, 2017-11-01 via NOS Nieuws
In Mexico-Stad zijn op straat twee afgehakte hoofden in zwarte tassen gevonden. Van de bijbehorende lichamen is geen spoor te bekennen. Er zijn ook geen vermissingen gemeld. De autoriteiten deden de vondst in de buurt van de beruchte wijk Tepito. Waarschijnlijk is het het werk van drugskartels die in Mexico een bloedig conflict uitvechten. Vorig jaar werden in Mexico 23.000 mensen gedood. In Tepito maken drugsbendes de dienst uit. Lichaamsdelen worden geregeld in het openbaar achtergelaten als een waarschuwing voor vijanden.

 

Azarius Smartshop

Voor Energie > Happy Caps klik hier

Azarius Smartshop

Voor Paddo > Kweeksets klik hier