Wil je wiet kweken? Wiet kweken doe je in 5 stappen, namelijk ontkiemen, groeien, bloeien, oogsten en drogen.
Je eigen wietplantje kweken kun je thuis gerust doen en is erg leuk om te doen. Een soort tuinieren 2.0, waar je nog iets lekker aan over houdt ook. Een goede oogst is echter niet gegarandeerd. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Om je een klein beetje te helpen, hebben wij kennis voor je paraat. Met onderstaande beknopte handleiding moet een geslaagde oogst lukken.
Waar moet je op letten van begin tot eind? Met onze beschrijving hieronder moet het grootbrengen van het wietplantje wel lukken!
Stap 1: Ontkiemen
Om te beginnen moeten de wietzaadjes ontkiemen. Bij het kweken van een wietplant begin je hier altijd mee,  en dit kun je op verschillende manieren doen.
Ontkiemen in een bekertje water is de eerste manier om dit te bewerkstelligen. Je kunt het ontkiemen ook doen met behulp van vochtig keukenpapier. Er zijn meer alternatieven, maar deze twee manieren zijn simpel en effectief. Ons advies? Pak lekker een glas en ga aan de slag.
Vul het glas met een beetje lauw water en leg de zaadjes erin. Na slechts een aantal dagen zal het zaadje openspringen en komt het witte wortelpuntje tevoorschijn.
Stap 2: Groeien
Wat je moet weten, is dat een wietplant minimaal 18 uur licht per dag nodig heeft om te groeien. Op het moment dat de wietplant nog maar 12 uur licht krijgt, dan gaat hij in bloei. 
Ga je voor een binnenkweek, dan kun je bovenstaande simuleren door de verlichting eerder uit te doen. Opteer je voor een buitenkweek, dan zullen de seizoenen hun werk doen en bijvoorbeeld zorgen voor minder uren licht op het moment dat de zomer eindigt.
Ons advies: Start een buitenkweek in mei, want dan heb je geen problemen met nachtvorst. Wiet wordt pas aangemaakt in de bloeiperiode, niet in de groeiperiode. Wanneer het zaadje ontkiemd is, dan moet je dit in aarde zetten. Als het witte wortelpuntje van het ontkiemde zaadje ongeveer 5 millimeter is, dan mag je dit doen.
Het zaadje mag je vervolgens met het witte wortelpuntje naar beneden in de grond plaatsen, niet dieper dan 1 centimeter. De aarde waarin het ontkiemde zaadje zit mag je vochtig houden. In de dagen erna zal het plantje beginnen met groeien. Let op, enkele wietplanten kunnen in volle grond tot wel 3 meter hoog worden. Hebben de wortels echter minder ruimte, bijvoorbeeld in een plantenbak, dan blijft de wietplant ook kleiner.
In deze groeiperiode is het tot slot ook verstandig om groeivoeding te gebruiken, zodat de plant sterker en gezonder wordt.
Wiet kweken in 5 stappen tips
Stap 3: Bloeien
Gedurende de bloeiperiode van de wietplant dienen we extra alert te blijven. Er kan in deze periode namelijk veel fout gaan. Insecten en schimmels liggen op de loer, dus de plant goed onderhouden is van belang.
Positief aan deze tijd, is natuurlijk dat de plant eindelijk wiet zal aanmaken. De bloeiperiode duurt gemiddeld 7 tot 12 weken, afhankelijk van de wietsoort. Heb je wietplanten buiten geplaatst, dan zullen die aan het einde van de zomer beginnen met bloeien. Er is echter een uitzondering, namelijk de autoflower zaden. Die zullen vanzelf eerder bloeien. Erg handig!
Je herkent het begin van de bloei aan de lange witte bloeiharen aan de plant. Extra reden om de voeding op pijl te houden. Zo heeft een wietplant in bloei meststoffen nodig. Louter water kan, maar wil je het optimale resultaat qua bloei, dan moet de aarde over de juiste voedingsstoffen beschikken. Let dus op de voeding voor een betere bloei en dus meer opbrengst.
Stap 4: Oogsten
Uit het oogsten haal je hopelijk veel voldoening. De wietplant is klaar om geknipt te worden, en dit kan een behoorlijke klus zijn. Je weet trouwens dat een wietplant oogstrijp is, als ongeveer 80% van de witte bloeiharen bruin zijn geworden. Ons advies bij het knippen van een wietplant, is om steeds een tak van de plant af te knippen, waarna je het blad verwijderdt.
Stap 5: Drogen
Heb je al het blad verwijderd van de tak, dan kun je deze ondersteboven ophangen in een droge donkere ruimte, voorzien van een goede doorstroming van frisse lucht. De luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn, want anders kan er rot ontstaan. Zonde! Droog je op kamertemperatuur, dan zal de wiet na ongeveer 3 weken droog zijn. Je weet dat wiet droog genoeg is, als je kleine takjes gemakkelijk kunt knakken in in twee losse stukken.
Met bovenstaande stappen zou je eigenhandig een wietplant moeten kunnen kweken. Volg deze basisstappen, maar durf ook te experimenteren. Een wietplant kweken is niet moeilijk, maar als je toch ergens een foutje maakt, dan kan het mislukken. Let dus vanaf het begin goed op, gebruik de juiste voeding en herken het moment dat de plant oogstrijp is.
Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *