Veranderen ‘rode staten’ hun mening over marihuana?

In Californië is de verkoop van marihuana sinds 1 januari gelegaliseerd, in alle omliggende staten niet. Californië volgt zeven andere staten waar de verkoop, teelt en het bezit van cannabis geoorloofd is. Het lijkt er nu echter op dat de conservatieve ‘rode staten’, de staten waar republikeinen het meest vertegenwoordigd zijn, positiever tegenover marihuana komen te staan. Steeds meer Amerikanen zijn, in tegenstelling tot de overheid, voorstander van de legalisering van marihuana.
De zogenaamde rode staten, zoals Oklahoma, North Dakota en Utah, beginnen hun mening steeds meer te herzien. Utah gaat in november stemmen over het legaliseren van medicinale marihuana, Michigan zal stemmen over het recreatieve gebruik van marihuana. Oklahoma ging al akkoord met medicinale marihuana en gaat nu kijken naar de mogelijkheden voor recreatief gebruik. In Missouri worden vier voorstellen over het legaliseren van medische marihuana bekeken.
Federale druk
Tot nu toe zijn marihuana voor recreatief gebruik en medicinale marihuana absoluut onacceptabel in deze staten. Dit zorgt voor druk op de federale illegaliteit. Door het federale gedoogbeleid van de VS mogen staten sinds 2013 zelf bepalen of ze wiet toestaan, onder de voorwaarde dat legale wiet niet in staten belandt waar het nog verboden is. Waar kun je dan wel wiet kopen? Tientallen staten laten marihuana voor medisch gebruik nu al toe. Recent werd ook het eerste officiële medicijn op basis van marihuana goedgekeurd.
Nu marihuana in Canada legaal is, verdwijnt er echter meer geld naar Canada. Als steeds meer Amerikaanse staten marihuana legaliseren, biedt dat mogelijkheden voor investeerders. Zo investeerde kauwgom-miljardair William Wrigley Jr. !! al in Surterra Wellness, een medische marihuana startup.