Canada is sinds vorige maand – in navolging van Uruguay – het tweede land waar je legaal wiet kunt kopen. Medicinaal gebruik was sinds 2001 al toegestaan, nu zijn dus alle stadia van de teelt, distributie en verkoop gelegaliseerd. Het enthousiasme is vooralsnog zo groot, dat de vraag groter is dan het aanbod. Toch kijken Canadese producten ook buiten de landsgrenzen naar nieuwe afzetmarkten.
Canada heeft ruim 120 gecertificeerde producenten van wiet, waarvan velen in aanloop naar de legalisering flink hebben uitgebreid. Desondanks hebben ze moeite om aan de grote binnenlandse vraag te voldoen. Vic Neufeld, directeur van producent Aphria, is tevreden over de populariteit, maar ziet net als zijn concurrenten kansen om verder te groeien in het buitenland. Er wordt onder meer gekeken naar Europa, waar steeds meer landen medicinale wiet legaliseren. In Duitsland, de grootste afzetmarkt in Europa, heerst een aanbodtekort. Op dit moment wordt er nog 1500 kilogram uit Nederland geïmporteerd.
Medicinale wiet is daarnaast in Denemarken, Italië, Litouwen en Spanje legaal. In Groot-Brittannië is medicinale wiet ook sinds kort op recept te krijgen. De Canadese producenten zien een potentiële afzetmarkt van tot wel 5 miljoen klanten, goed voor tientallen miljoenen dollars aan jaarlijkse omzet. Het is dan ook niet de vraag of, maar wanneer de bedrijven aan Europa gaan leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *