Coffeeshops Maastricht doen niet mee aan proef met staatswiet

Coffeeshops in Maastricht zien de landelijke proef met staatswiet niet zitten. De gemeente had zich aangemeld voor het experiment met gereguleerde wietteelt. Alleen de coffeeshophouders beschouwen het als ‘een smakeloos compromis van het huidige kabinet’.
In navolging van diverse gemeentebesturen – waaronder Amsterdam en Rotterdam – en coffeeshops in Leeuwarden, geven ook shops in Maastricht aan niks te zien in het vierjarige experiment met staatswiet. Dat laten ze weten in een brief aan burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die wél voorstander van de proef is.
Om in Maastricht aan wiet te komen, heb je een wietpas nodig. Een aantal jaar geleden verbood de stad de toegang tot coffeeshops voor buitenlanders, om overlast tegen te gaan. Het gevolg was dat meer klanten hun toevlucht namen tot het illegale circuit. En dat zal alleen maar toenemen als er nog een experiment bij komt, vreest Marc Josemans, woordvoerder van de Maastrichtse coffeeshops. Shops die meedoen aan de proef met staatswiet mogen namelijk geen buitenlandse hasj verkopen, waardoor ze worden beperkt in hun aanbod.
De shops hebben het momenteel zwaar en verder klantverlies is volgens Josemans financieel niet meer te dragen. De Maastrichtse coffeeshops pleiten dan ook voor legalisering. In landen als Uruguay, Canada en enkele Amerikaanse staten heeft dat tot nu toe vooral tot positieve resultaten geleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *