De chemische naam van XTC (Ecstasy) is MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine), MDMA en de verwante chemische stoffen MDA, MMDA en MDEA. XTC is de straatnaam voor drugs die o.a. MDMA of de andere verwante chemische stoffen bevatten.

Gevaarlijk:

Wanneer u deze tabletten of poeders aanschaft weet u niet welke chemische stoffen er in bewerkt zitten.
Deze producten bevatten soms ook andere stoffen dan MDMA, daarom kan gebruik van XTC zeer gevaarlijk en zelfs (bij een overdosis) dodelijk zijn. Dit omdat je niet weet welke en hoeveel chemische stoffen de XTC tablet bevat. Informeer u dus zeer goed bij u dealer, deze zou meer informatie moeten weten over de samenstelling.
XTC is familie van andere speedachtige stoffen en amfetamines. Je weet niet welke hoeveel je inneemt van een bepaalde aanwezig stof.
Strafbaarheid:
De stof MDMA staat sinds 1988 in de Opiumwet als harddrug, en is dus strafbaar. U zal hier een zeer grote straf of boete krijgen, het kan zelf lijden tot opsluiting in de gevangenis.
Het handelen van XTC in Nederland en Belgi롩s strafbaar, hier zal zwaar tegen op worden getreden. Dit komt omdat XTC onder de categorie harddrugs valt.
Gebruik:
MDMA en andere stoffen wordt meestal door de druggebruiker gebruikt in tabletvorm. Hierdoor worden de chemische stoffen aanwezig in het pilletje sneller door het lichaam opgenomen. Zo is het gewenste effect dus sneller aanwezig
Combinatie:
Wanneer MDMA wordt gecombineerd met een aantal andere harddrugs zoals LSD noemt men dit ԃandy flippingԠen wanneer MDMA wordt gecombineerd met paddoӳ wordt dit Ԩippie flippingԠgenoemd.
Effecten:
MDMA zorgt ervoor dat de Ԯeurotransmitter serotineԠin de hersenen tijdelijk sterk verhoogd wordt afgegeven. Daardoor krijgt de druggebruiker het gewenste effect. Als de druggebruiker veel MDMA gebruikt wordt de voorraad van serotine serieus verminderd in de hersenen, en zelfs leeg. Daardoor zou de druggebruiker na lang gebruik van XTC last krijgen van depressies, verminderd de vrolijkheid en verminderd de lichaamsactiviteit.
XTC kan ook romantische en sensuele gevoelens tot gevolg hebben, de MDMA verhoogt het prestatievermogen en het libido. Het is wel moeilijker om een erectie te krijgen en verminderd de intensiviteit van het orgasme. XTC onderdrukt ook en aantal gevoelens zoals honger, dorst en vermoeidheid.
Neveneffecten:
Na gebruik van XTC zijn er ook heel wat negatieve bijverschijnselen zoals hartkloppingen, hallucinaties, angstgevoelens en onbehagen gevoelens. Een Ԣad tripԠkomt bij gebruik van XTC zelden voor en vergt daarbij ook minder voorbereiding zoals bij andere drugs. Mocht iemand toch een bad trip hebben, moet je de druggebruiker zo snel mogelijk tot rust brengen door hem bvb bloot te stellen aan frisse lucht, een zoet drankje (zeker geen alcohol) en steun van vertrouwde mensen die hij zeker goed kent. Het MDMA gevoel duurt tussen 2 en 6 uur.
Wanneer de druggebruiker een overdosis MDMA inneemt kan dit uiteraard dodelijk zijn. Dit, omdat MDMA aanleiding geeft tot een verhoogde lichaamstemperatuur. Dat kan aanleiding geven tot het uitvallen van verschillende organen. Zo kan er een lichaamsvergiftiging optreden. Men weet nooit welke dosis MDMA dodelijk is, of welke dosis MDMA veilig is, de druggebruiker weet ook niet hoe hoog het MDMA percentage in dat bepaalde pilletje is. Uit onderzoek blijkt dat 2 tot 3 tabletten schadelijke gevolgen kan hebben op de hersenen. Bij lang of regelmatig gebruikt zou XTC negatieve effecten kunnen hebben. Het kan bv. lijden tot blijvende hersenbeschadiging.
Prijzen:
De prijs van ꪮ XTC-tablet varieert sterk, hoe dicht bij de bron (waar het geproduceerd is), hoe goedkoper. Dicht bij deze bron zal een tablet tussen de 40 en de 70 eurocent kosten. Wanneer je een tablet op straat zou kopen, wat illegaal is, kost het tablet tussen de 2 en de 5 euro. De dealers verkopen vaak een aantal pilletjes als groep, voor een ronde prijs. Bv. 3 tot 4 tabletten voor 10 euro.
Wanneer je MDMA wil kopen zal je hier tussen de 20 en 35 euro voor betalen
Productie:
XTC wordt in illegale laboratoria gemaakt, en komt in de vorm van verschillende gekleurde pilletjes of capsules op de markt voor. XTC is een chemisch gemaakte drug die ontstaat na heel wat chemische processen, zoals destillatie. Toch bestaat XTC ook in poedervorm, deze komt niet zo vaak voor.
Er bestaan honderden varianten van XTC. Vaak worden die designer drugs genoemd.
De pillen en poeders zijn zelden volledig zuiver, en bevatten meetal niet aanverwante stoffen.
Aantoonbaarheid:
Wanneer je XTC hebt gebruikt word deze zeer snel afgebroken door de lever en is dus na 2 tot 3 dagen niet meer aanwezig en aantoonbaar in het bloed of urine.
Afhankelijkheid:
Je kunt geestelijk beginnen af te hangen van XTC, je vindt bv. een feestje niet meer zo leuk zonder XTC, en je wilt dus XTC. Bij het gebruikt van XTC treedt er ook tolerantie op voor de effecten, wanneer iemand regelmatig gebruikt voor het effect steeds minder, en moet je dus steeds meer XTC innemen om het gewenste effect te verkrijgen.
XTC en speed:
De combinatie van XTC en speed geeft extra veel druk op hart- en bloedvaten en kan het lichaam extra beginnen uitputten. De kater kan achteraf veel erger zijn dan de kater van de afzonderlijke middelen. Met deze combi van XTC en speed vergroot je de kans op hersenschade, de kans op uitdroging en de kans op verhitting.
XTC en alcohol:
Omdat alcohol je lichaam uitdroogt, zal de combinatie van alcohol en XTC het risico op oververhitting en uitdroging verhogen. De kater is achteraf veel erger dan de kater van de afzonderlijke middelen.
Alcohol vlakt het effect van XTC af, maar is zeer slecht voor het lichaam.
XTC en GHB:
GHB na XTC zou het effect van XTC verlengen.
Omdat XTC stimulerend werkt, ga je minder snel het effect voelen van de GHB. Als de XTC echter uitgewerkt is, en er zit nog GHB in je lichaam, kan je plotseling wel het terug het effect van GHB hebben.
XTC en antiastma:
Wanneer je deze 2 middelen combineert zou je bloeddruk zeer snel kunnen stijgen, dit is dus zeer gevaarlijk voor hartpati쯴en.