Woensdag 17 oktober 2018 was een memorabele dag in Canada. Het was namelijk de dag dat het recreatief gebruik van marihuana in Canada gelegaliseerd werd en Canada de grootste legale marihuana-markt ter wereld werd. Maar dat dat zo’n groot succes zou worden, had vast niet iedereen verwacht. Canadezen stonden vanaf middernacht urenlang in de rij bij de 111 nieuwe verkooppunten om marihuana te kunnen kopen. Op straat werd de ‘dag van de legalisatie’ gevierd met verschillende festiviteiten en de overheidswebsite voor marihuana crashte zelfs omdat de servers de vraag niet aan konden!
Een dag na de legalisering was marihuana al op veel plekken uitverkocht. Geïnteresseerden die ‘te laat’ kwamen, reageerden teleurgesteld. Sommige coffeeshops moesten de deuren tijdelijk sluiten vanwege (grote) tekorten. Websites waar mensen online marihuana konden kopen liepen vast en de bestellingen werden met enkele dagen vertraging geleverd. Woensdag werd alleen al in Ontario, de dichtstbevolkte provincie van Canada, voor ruim 500.000 euro aan marihuana verkocht.
Boven verwachting
Voor de verkooppunten was het lastig in te schatten hoeveel marihuana ze het beste in konden kopen, maar de eerste verkoopcijfers overtroffen alle prognoses. De komende weken zullen er nog meer speciale verkooppunten geopend worden waar je wiet kunt kopen. Illegale verkopers kunnen nu legale verkopers worden. In Quebec wordt de softdrug alleen in winkels van de overheid verkocht, net als alcohol. Volgens een Canadees statistiekbureau zullen 5,4 miljoen Canadezen, zo’n 15% van de bevolking, in 2018 wiet gaan kopen. Ook grote bedrijven als Canopy Growth en Aurora Cannabis zijn de toekomst positief tegemoet.
Op 20 juni stemde het Canadese parlement voor het legaliseren van marihuana, zodat er toezicht kan komen op de productie en distributie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *