Is de marihuana markt in trek bij grote investeerders?

De marihuanamarkt heeft de laatste jaren een hele weg afgelegd. Wat begon met kleine beleggers die snel geld wilden verdienen met penny-stock aandelen, maar daarmee grote risico’s liepen, is uitgegroeid tot een markt met volwaardige aandelen, grote investeerders en beursgenoteerde bedrijven.
Het begon allemaal toen de eerste Amerikaanse staten marihuana legaliseerden. De marihuanasector was toen nog een grijze tot zwarte zone en investeren in de sector kon je een gevangenisstraf opleveren. Vijf jaar later zijn de scepsis en twijfel verdwenen en is het geloof in marihuana gegroeid. De toenemende legalisatie en financiële activiteiten zorgen ervoor dat er meer kansen zijn voor bedrijven. Alleen al dit jaar vonden er verschillende partnerschappen tussen marihuanabedrijven en drankgiganten plaats. En dat was weer positief voor de aandelen.
Critici zeggen dat er sprake is van overwaardering en oververhitting, maar dat de markt groeiende is, is wel duidelijk. Op donderdag daalde het marihuana-aandeel Cronos echter met zo’n 30%, nadat de bekende short-sellers van Citron Research een vernietigend rapport schreven over het aandeel en de sector. Ze rekenen nog steeds op een daling van de beurskoersen.
Grote overnames
Enkele maanden geleden nam Aurora Cannabis sectorgenoot MedReleaf over voor zo’n 2 miljard dollar. Dit is de grootste overname tot nu toe in de marihuanasector. De twee bedrijven kunnen door hun samenwerking jaarlijks 570.000 kilogram marihuana van hoge kwaliteit produceren. De legalisering van marihuana in Canada maakte dat mogelijk. Canada heeft hiermee een grote voorsprong op Amerika.
Ook in Noord-Amerika vonden in de eerste helft van 2018 145 fusies of overnames plaats, het dubbele van heel 2017. Publiek genoteerde bedrijven haalden 4 miljard dollar extra kapitaal op, het driedubbele van een jaar eerder. Het is dus een kwestie van tijd voordat in Amerika ook de grote overnames en investeringen plaats gaan vinden. Met een groeiratio van 31% per jaar, behoort de marihuana-industrie tot de snelst groeiende ter wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *