Rode ogen door het roken van cannabis

Voor veel wietgebruikers gaat het roken van een lekkere joint hand in hand met rode ogen. Dat heeft verschillende oorzaken. De voornaamste is dat cannabis je bloeddruk verlaagt en bloedvaten verwijdt. Ook die in je ogen, waardoor ze beter zichtbaar worden tegen het wit van je ogen. Daarnaast kunnen je ogen geïrriteerd raken door de rook, zeker als je in een slecht geventileerde ruimte je jointje nuttigt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ogen door wietgebruik te voorkomen of verbergen.
Voordat we die op een rijtje zetten, is het goed om te weten dat er ook andere (mogelijke) veroorzakers van rode ogen zijn. Denk bijvoorbeeld aan zwembadwater of overmatig gebruik van alcohol. Of misschien heb je wel een allergie die jeuk aan je ogen veroorzaakt. Door het wrijven kunnen je ogen rood worden. Heb je hier veel last of het idee dat je ogen ontstoken zijn, ga dan direct naar een dokter.
Andere oorzaken zijn slaaptekort, te lang kijken naar een computer- of televisiescherm of het gebruik van medicijnen met bepaalde bijwerkingen. Je kunt ook rode ogen krijgen als je teveel oogdruppels gebruikt of verkeerd met je contactlenzen omgaat. Een dutje doen met je lenzen in maakt bijvoorbeeld je ogen droog, waardoor je sneller geneigd ben om te gaan wrijven. Doe je contactlenzen daarom altijd uit voordat je gaat slapen.

Kan ik rode ogen verbergen?

Er zijn verschillende manieren om rode ogen – of die nu door wietgebruik of iets anders worden veroorzaakt – te voorkomen of verbergen. Overmatig alcoholgebruik en te lang staren naar een scherm zijn gemakkelijk vermijdbaar. Daarnaast kun je het volgende proberen:

  1. Drink voldoende water. Uitdroging kan een veroorzaker van rode ogen zijn, zorg daarom dat je voldoende drinkt bij het consumeren van wiet. 4 of 5 glazen water extra zijn geen overbodige luxe.
  2. Zorg voor voldoende rust. Een goede nachtrust doet wonderen, ook voor je ogen. 7 of 8 uur slapen en je ogen sluiten, help ze te rehydrateren. Ook is het verstandig om je contactlenzen uit te doen en een bril te gebruiken als je wiet gebruikt.
  3. Zet een zonnebril op. Dit is vooral een oplossing voor ‘noodgevallen’. Kies een zonnebril met niet al te transparante glazen, zodat anderen niet alsnog je ogen door de bril zien.
  4. Gebruik (met mate) oogdruppels. Druppels maken een groot verschil als je rode ogen hebt. Ze zorgen voor een snelle en langdurige bevochtiging bij droge, vermoeide ogen. Lees voor gebruik de bijsluiter, want overdaad schaadt. Oogdruppels vernauwen de bloedvaatjes waardoor het rood verdwijnt, maar nadien kunnen bloedvaten meer opzwellen dan gewoonlijk – het zogenoemde boemerangeffect. Kunsttranen zijn een goed alternatief.
  5. Koud, nat washandje. Ook verkoeling kan zorgen voor minder rode ogen. Leg een koud, nat washandje op je gesloten ogen. De kou zal de bloedvaatjes vernauwen, waardoor die minder zichtbaar worden. Hierbij treedt geen boemerangeffect op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *