Wanneer kunnen wietplanten naar buiten? In de maand mei kunnen we normaal gesproken veilig beginnen en dat is om deze belangrijke redenen.
De maanden maart en april werden door de weergoden gezegend met prachtig weer. Maar was ons kikkerlandje daarmee klaar voor wietteelt in de buitenlucht? Het antwoord op deze vraag is deze week misschien wel gegeven met regenachtig weer, maar vooral met een dalende temperatuur. Als je enkele dagen of weken terug hebt gezaaid, dan bestaat de kans dat de boel door lage temperaturen – vrieskou is dodelijk – kapot is gegaan. Of heb je geluk gehad?
Maar wanneer kun je wiet dan sowieso buiten planten? We hoeven echt nog maar een paar weken geduld te bewaren voordat we veilig kunnen beginnen aan de buitenkweek. Althans, buitenshuis dan. Want binnenshuis kun je wel degelijk alvast beginnen. Zorg er in dat geval voor dat je over een voorgroeilamp beschikt, zodat je een vliegende start kunt maken met jouw zaadjes. En op het moment dat het buiten een aantal dagen goed zonnig wordt, dan kun je de planten alvast in de pot buiten laten wennen. Koud weer op komst? Verhuis alles dan wel weer direct naar binnen.
IJsheiligen
Om te beginnen aan buitenkweek, is het van essentieel belang dat de grond goed is. De grond is namelijk allesbepalend voor een gezonde oogst. In de kalender kun je met name kijken naar de periode 11 t/m 14 mei, wanneer één van de oudste en wellicht bekendste begrippen uit de volksweerkunde optreedt: IJsheiligen.
Tot aan ijsheiligen heb je van oudsher nog reële kans is op nachtvorst, groot veroorzaker van problemen bij het kweken van eenjarige planten, zoals cannabisplanten. Is dit begrip echter nog wel realistisch om aan te houden?
Een decennia of twee geleden zweerde men nog behoorlijk bij de ijsheiligen. Pas na half mei werden eenjarige planten, zomerbloeiers, buiten in de grond geplaatst. Iedereen wist immers, voor half mei is mooi weer geen garantie voor langdurig goede grond. IJsheiligen is echter allang niet meer heilig, wat mede te danken is aan zij die een commerciële insteek hebben. De bekende tuincentra, bloemisten en hoveniers zijn vanaf 1 april al volle bak in de weer met perkgoed. Met alle gevolgen van dien, soms. Het kan natuurlijk ook goed gaan.
Als je overigens zeker wilt zijn van goed wiet, niet afkomstig van de coffeeshop bij jou om de hoek, dan zijn er ook betrouwbare online aanbieders. Online wiet kopen kan tegenwoordig op comfortabele wijze vanuit huis, waarbij hoge kwaliteit bij aanbieders als Groenthuisbezorgd gegarandeerd is.
Buitenwietsoort
Wat vaststaat is dat ijssheiligen geen garantie is voor de vorstgrens. Wel zeker is dat hoe later in het jaar, hoe kleiner de kans op nachtvorst. Dit is het meest elementaire gegeven dat je in de gaten dient te houden. Het vermijden van vrieskou. Technisch gezien kan er zelfs in de maand juni nog sprake zijn van nachten waarin het gevroren heeft. Zorg dan ook voor een goede buitenwietsoort, want die kan best wel een klein nachtje vorst overleven.
In principe had je dus best deze maand april kunnen beginnen met je kweek, al is het risico op het verpesten van de boel simpelweg een heel stuk groter. Zorg ervoor dat je als een weerman de weersverwachtingen in de gaten houdt en probeer altijd te kiezen voor een sterke buitenwietsoort. De eerder aangehaalde opzet om binnen alvast te beginnen met je teelt betekent dat je uiteindelijk een sterkere plant naar buiten breng. Mocht nachtvorst op komst zijn, bescherm de plant dan door hem tijdelijk binnen te zetten. Lukt dit niet, pak hem dan in en plaats het geheel op een verhoging, weg van de koude grond.
Er zijn tot slot ook planten waarbij je zeker weet dat je ze het best kunt planten na ijsheiligen. De zogeheten Autoflowers leven gemiddeld slechts drie maanden, dus zorg ervoor dat die profiteren van de meest zonnige maanden, namelijk juni, juli en augustus. Als je ze na halverwege mei in de grond plaatst, dan weet je zeker dat ze de meest intense kou vermijden.