Waar wordt recreatief gebruik marihuana binnenkort gelegaliseerd?

Nu het recreatief gebruik van marihuana in Canada gelegaliseerd is, wordt er flink gespeculeerd over welk land volgt. Waar kun je binnenkort wiet kopen? Na het grote succes in Canada kan het namelijk bijna niet anders dan dat er snel landen volgen. We nemen een aantal mogelijke kandidaten onder de loep:
Mexico
In Mexico is het drugsprobleem groter dan waar dan ook. Daarom werd in 2009 het bezit van kleine hoeveelheden marihuana al gedecriminaliseerd. In 2015 werd de basis voor de legalisering van marihuana gelegd door te stellen dat mensen het recht moeten hebben om marihuana te kweken voor persoonlijk gebruik. In 2017 werd het gebruik van medische cannabisproducten, met weinig THC, gelegaliseerd. Er is nog geen concrete recreatieve legalisatie, maar er wordt wel flink over gedebatteerd in het parlement waardoor het zomaar eens binnen 1-2 jaar zou kunnen gebeuren.
Er is al vaker over gestemd, maar de angst voor Amerika hield het tot nu toe tegen. Nu zijn er weinig tegengeluiden. Mexico wil de drugskartels immers onder controle krijgen. De militaire aanpak heeft tot nu toe alleen maar tot meer geweld geleid.
Nieuw-Zeeland
In 2020 wordt in Nieuw-Zeeland een nationaal referendum gehouden over het recreatief gebruik van marihuana. Dat alleen al is een teken dat de overheid ervoor openstaat. Medicinale marihuana gaat al toegelaten worden.
VS
In de Verenigde Staten is marihuana al legaal in sommige staten, waaronder Oregon. Het zou dan ook niet vreemd zijn als andere staten, na bovenbuur Canada, ook volgen.
Europa
En wat zijn de verwachtingen voor wiet legalisatie in Europa en Nederland? Sommige voorspellers hebben het over 3 tot 5 jaar voordat marihuana in heel Europa gelegaliseerd wordt, omdat ze niet achterop willen lopen. Voorspeld wordt dat Europa een markt zou kunnen zijn met zo’n 100 miljard euro aan legale marihuana omzet per jaar. Medische marihuana is in sommige landen al toegelaten. In Canada volgde daarna ook marihuana voor recreatief gebruik.
Het bekende Canopy Growth is inmiddels al actief in 11 Europese landen, waaronder Denemarken, Duitsland en de Tsjechische Republiek en verwacht dat ook Engeland snel volgt. Alleen al in Duitsland werken ze met ruim duizend apothekers samen. We zijn benieuwd wie er volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *