In Nederland komen we maar moeilijk af van de stempel ‘Ohh dat is toch dat land van de wiet?’ Samen met kaas, tulpen en stroopwafels is wiet toch wel een van de meest kenmerkende onderwerpen voor ons kikkerlandje. Althans, zo zien de Amerikanen dat vooral. Toch valt dat eigenlijk wel heel erg mee. Nederland wordt namelijk al jaren ingehaald door vrijwel ieder ander land. Kijk bijvoorbeeld eens naar Portugal. Daar kwam in 1997 een rapport uit, waarin drugsgebruik als het grootste sociale probleem van het land werd gezien.
In 2001 besloot de regering dan ook om de consumptie én het bezitten van softdrugs – dus ook cannabis– volledig te legaliseren. In 2009 bleek dan ook uit onderzoek dat het probleem afgezakt was naar de 13e plaats. In deze blog kijken we dan ook naar alle wetgeving in ons eigen land. Gaat het ook volledig legaal worden of wordt het misschien wel nóg strenger?
De geschiedenis
Anders dan bij andere onderwerpen zijn we in Nederland nooit de voorloper geweest op de wetgeving omtrent cannabis. Onder de kabinetten van Rutte is het allemaal zelfs nog een tikkeltje strenger geworden dan dat het vroeger was. Even voor het complete plaatje: Rond 1915 begonnen veel landen problemen te ondervinden van drugsgebruik. Hierbij ging het voornamelijk over heroïne, morfine en opium.
De eerste Opiumwet
In Nederland was dat probleem een stuk minder. Toch kwam er in 1919 de eerste Opiumwet. Hierin werden de drie bovenstaande drugs verboden. Waarom Nederland zo laat was? Dit zou de eigen staatsproducten schaden. Nederland was namelijk de wereldleider in cocaïneproducten dankzij de cocaplanten die werden verbouwd op Java.
Het tijdspad van cannabis
Maar goed, voor nu gaan we alleen kijken naar de cannabis. In 1928 kwam er een tweede Opiumwet, die ook het bezitten van cannabis illegaal maakte. Het heeft daarna ruim 44 jaar geduurd voordat er een verandering kwam in het drugsbeleid. In 1972 opende namelijk de eerste hasjcoffeeshop in Nederland. Waarna de Nederlandse politiek in 1976 een wijzing bracht in de Opiumwet. Harddrugs wordt gezien als een onaanvaardbaar risico en wordt op lijst 1 geplaatst. Hasj en wiet wordt daarin tegen gezien als een minder zwaar risico en krijgt een plek op lijst 2.
Enkele jaren later kwam er een publicatie met richtlijnen voor het verkopen en gebruiken van hasj en wiet. Waarna honderden coffeeshops uit de grond kwamen, toen bleek dat de politie amper deed controleren. Later in 1996 kwamen er iets strengere regels, zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn om binnen te mogen komen.
Vele jaren later is er eigenlijk niet gek veel meer veranderd. Er moet vanaf 2014 een minimale afstand komen van 350 meter tussen scholen en coffeeshops en er is een strenger beleid op het verkopen aan mensen zonder een Nederlands paspoort. In de Limburg, Noord-Brabant en Zeeland hadden ze dan ook een experiment. Alleen met een ledenkaart kon je een coffeeshop binnen. En voor het aanvragen hiervan heb je de Nederlandse identiteit nodig. Later werd dit dan ook gebruikt voor het gehele land.
De huidige wetgeving
In Nederland is er een zogenoemd gedoogbeleid voor softdrugs. Dit betekend overigens niet dat het legaal is. Het is namelijk nog steeds op papier illegaal, al zul je er niet strafrechtelijk voor vervolgd worden. Zolang je je houdt aan de regels en wetten. Zo mag je maximaal 5 gram cannabis op zak hebben en thuis mag je maximaal 5 hennepplanten hebben staan. Verder is er ook een uitgebreide gedoogconstructie bedacht voor coffeeshops: Er mag maximaal 5 gram per dag verkocht worden aan dezelfde persoon. Harddrugs is volledig illegaal, ook mag er geen alcohol worden geschonken.
Verder mogen coffeeshops geen reclame maken en wordt overlast in de buurt ook bestraft. Ook is er nog steeds geen toegang voor andere dan ingezetenen van Nederland. Wel mogen coffeeshops een ruim aanbod brownies en zoetigheden hebben. Als Nederlander kun je dus gewoon genieten van de lekkerste brownies. Al zal je vriend uit België even buiten de deur moeten wachten.
Wiet wetgeving in België
Onze zuiderburen geven het een andere naam, al komt het in principe op hetzelfde neer. Cannabis is niet legaal, wel is het gedecriminaliseerd. Dit betekend dat het bezitten van cannabis de laagst mogelijke vervolgingsprioriteit heeft. Anders dan in Nederland mag je hier maar maximaal 3 gram cannabis op zak hebben en één hennepplant. Heb je er meer? Dan wordt de vervolgingsprioriteit omhoog geschroefd. Sowieso wordt alles afgenomen zodra de politie het vindt. Mocht je tijdens een random controle 3 gram bij je hebben, dan zal er ook een proces verbaal worden opgesteld.