LSD is een chemisch samengesteld tripmiddel dat sterk inwerkt op het gevoel, het bewustzijn en de waarneming van de druggebruiker. Ze vervormen wat we via onze zintuigen waarnemen (horen, zien, ruiken, gevoel, smaak). Daardoor kan LSD hallucinaties opwekken, daarom wordt LSD een tripmiddel genoemd. Heel wat hallucinogenen zoals LSD worden in het labo aangemaakt. LSD veroorzaakt zeer sterke effecten, de visuele effecten manifesteren zich zowel met open ogen als met gesloten ogen. Het effect van LSD duurt 6 tot 14 uur en begint al na 20 tot 60 minuten te werken. De hoeveelheid van LSD maakt niet veel uit aan het effect, het effect en de intensiteit van de trip blijft hetzelfde.
Wanneer de druggebruiker zich niet zo goed voelt, zou er wel een bad trip kunnen volgen. Dit is van tevoren niet echt goed te verspellen hoe de trip zal verlopen. Wanneer iemand nuchter is, zal het effect veel zwaarder zijn dan met een goed gevulde maag.
Gebruikservaringen van LSD-gebruikers:
De druggebruikers die LSD gebruiken zeggen dat de drug visuele hallucinaties kan opwekken, een veranderende waarneming van muziek en zee sterk veranderde gevoelens. Je hebt tijdens de trip ook een veranderende gedachtegang, verwardheid of paranoia.
Licht en donker worden veel intenser en interessanter onder invloed van LSD. Je merkt het kleinste detail op, en wordt je reis door een “andere” wereld veel leuker.
Neveneffecten:
Voor mensen die last hebben van psychoses en depressies kan LSD psychoses opwekken. Wanneer men LSD samen inneemt van antidepressiva bestaat er een kans op het serotinesyndroom. Het serotinesyndroom is een vergiftiging door het gelijktijdig gebruik van serotine en medicijnen, dit kan de serotine-spiegel sterk verhogen.
Aantoonbaarheid:
LSD is tot ongeveer 48 uur na gebruik nog aantoonbaar in je urine. Het is niet mogelijk om het gebruik van LSD te bevestigen door het trekken van het bloed. Het bloed moet dat in het laboratorium aparte analyses ondergaan, de uitkomsten zijn afhankelijk van specifieke kenmerken van de gebruiker.
LSD gebruik tijdens de zwangerschap:
Het er al heel wat onderzoek gevoerd naar LSD gebruik tijden de zwangerschap. Uit dat onderzoek is gebleken dat bij dieren er geen geboorteafwijkingen zijn. Bij de mens weten de onderzoekers het nog niet helemaal zeker.
Een dosis LSD kost tussen de 5 euro en de 11 euro per dosis.
Tolerantie en verslaving:
Wanneer een druggebruiker vaak LSD gebruikt ontstaat er tolerantie. Dit wil zeggen dat je lichaam elke keer meer vraagt om hetzelfde effect als de vorige keer te bereiken. De volgende trip met dezelfde dosis als te vorige trip zal je dan ook veel minder goed voelen. Bij LSD is er geen lichamelijke afhankelijkheid en heb je bij het afkicken geen last van onthoudingsverschijnselen.
Strafbaarheid:
LSD staat op lijst 1 van de Opiumwet. In deze wet staan de harddrugs met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. Het produceren, verhandelen, gebruiken en vervoeren is dus strafbaar. Hier zal men zeer streng tegen optreden. Het bezit van kleine hoeveelheden LSD wordt in de praktijk niet altijd met voorrang vervolgd.
LSD is natuurlijk illegaal, het wordt niet veel gebruikt omdat deze drug moeilijk te verkrijgen is. LSD is helemaal niet interessant voor criminelen, omdat er geen lichamelijke verslaving optreedt, daardoor is de vraag naar LSD klein.