Is de bong het beste instrument om wiet te roken? Wie wiet rookt en zoekt naar alternatieve manieren om te roken, lees mee.
De meesten onder ons die wel eens wiet of hasj hebben gerookt, hebben dat gedaan in de vorm van een jointje, puur of met tabak. Alleen is het gebruik van tabak, naast dat het ongezond en vanwege de nicotine ook erg verslavend is, tamelijk vies als je eenmaal de pure smaak van wiet hebt geproefd. Daarom stappen veel blowers over op het roken van wiet met een bong. Een bong lijkt het ultieme instrument om wiet te roken. Wij leggen uit waarom.

Wiet puur roken met een bong

Een bong gebruik je om wiet puur te roken, dus zonder tabak. Je ervaart zo direct de zuivere aroma van de wiet.  Natuurlijk kun je met een pijpje of in een jointje de wiet ook puur roken, maar een bong heeft voordelen die een pijp en joint niet hebben.

De rook filteren en koelen met water en ijs.

Is de bong het beste instrument om wiet te roken?Een bong is in feite een waterpijp. Hoe meer water er in de bong kan, hoe beter het de rook kan koelen en filteren. Veel viezigheid uit de rook wordt in het water opgenomen. Het water koelt de rook ook af, waardoor de rook zachter wordt en het in zijn totaliteit aangenamer wordt om te inhaleren.
Er bestaan tevens zogenaamde ijsbongs. In een ice bong doe je letterlijk ijsklontjes. Niet in het water reservoir, maar in de hals van de bong. IJsbongs hebben inkepingen in de hals, ook wel ice notches genoemd. Deze inkepingen voorkomen dat de ijsblokjes verder door naar beneden zakken en dus in de hals blijven zitten. Dit gedeelte is het laatste waar de rook passeert voordat het in je longen terechtkomt. Het ijs koelt de rook op dat moment, waardoor de hit van de bong zacht en verkoelend is.

Een bong roken is een ritueel

Het roken van bong is van oudsher bijna een ritueel, net zoals het bouwen van een dikke joint dat eigenlijk ook is. Eenmaal klaargemaakt, is het een typische ervaring om de bong aan te steken, er aan te zuigen en het geborrel van het water te horen. Tegelijkertijd zie je de rook door de bong trekken, waardoor hij zich helemaal vult met rook. Een toch wel mooi gezicht, met name bij transparant glazen bongs. Door de bowl op te tillen, of door het gebruik van de kick hole door je duim er af te halen, zuig je de rook in de bong met één teug helemaal leeg.

Een bong kun je uitbreiden en upgraden

Er zijn enorm veel verschillende modellen bongs op de markt. Van simpele exemplaren tot allerlei geavanceerde modellen met meerdere percolators. Een percolator is een apart waterkamer in de bong, waar de rook voor een 2e, 3e of 4e keer water passeert en dus wordt gekoeld en gefilterd. Onder de percolators heb je weer heel veel verschillende types, zoals een honeycomb of drumm percolator.
Is de bong het beste instrument om wiet te roken?Of je nu een simpele bong hebt of een geavanceerde percolator bong, je kunt ze altijd nog uitbreiden. Je kunt er bijvoorbeeld precooler aan koppelen. De naam zegt het al, dit is een instrument om de rook voor te koelen, voordat het in de bong terecht komt. Ook wordt de bong dankzij een precooler minder snel vies, omdat het water in de precooler het meeste opvangt.
Je kunt je bong voorzien van allerlei soorten bowls, zelfs twee bowls tegelijkertijd, en er zijn allerlei soorten adapters verkrijgbaar. Zo zijn er ook zogenaamde nails en bangers, en allerlei dab tools beschikbaar, waarmee het mogelijk is om olie, wax, dab, ook wel concentraten genoemd, te roken met je bong. Je kunt je bong dus upgraden tot een echte dab rig.

Een bong roken kan een stuk minder ongezond zijn

Doordat je geen tabak rookt, is puur roken een stuk gezonder. Maar het blijft een verbranding en bij verbranding komen er schadelijk stoffen vrij. Natuurlijk filtert het water wel iets uit, maar in de rook blijven slechte stoffen zitten.
Is de bong het beste instrument om wiet te roken?Om het roken met een bong nog minder ongezond te maken, is het mogelijk om actieve kool te gebruiken. Actieve kool wordt in veel toepassingen gebruikt om schadelijke stoffen en geurtjes uit de lucht te verwijderen. Denk aan geurvreters, afzuigkappen met filter in de keuken, allerlei maskers, waterfilters, enzovoort. Door gebruik te maken van actieve kool adapter op je bong, die tussen de bowl en de bong wordt gezet, filter je meer de schadelijke stoffen uit de rook. De actieve kool absorbeert de schadelijke stoffen, waarbij het de THC wél doorlaat. Je wordt dus nog steeds stoned en het komt de smaakt van wiet (of hasj) absoluut ten goede. Deze smaakt dan nóg intenser.

Een bong gebruiken met een vaporizer

Nu horen we je denken “maar vaporizers zijn dan toch nog veel beter?”. Verdampen is inderdaad beter dan verbranden. Dus als je geen actieve kool gebruikt, is verdampen minder schadelijk. Je kunt je vaporizer, vooral de portable modellen, ook aansluiten op een bong. Dan heb je de voordelen van beide rookinstrumenten. Het staat bovendien ook erg cool, zo’n heel opgesteld rookinstrument. Zeker als je ook nog allerlei precoolers gebruikt.

Een bong gebruiken met een enail om elektronisch te dabben

Zojuist las je al iets over het gebruik van nails om te kunnen dan dabben. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk een enail te gebruiken. Dit is vaak een titanium nail die in plaats van de conventionele aansteker met een vlam, elektronisch wordt verhit. Het grote voordeel hierbij is, net zoals bij vaporizers, dat je de precieze temperatuur kunt instellen om jouw favoriete goedje te laten verdampen. Je maakt van je bong dan een electronic dab rig.
Bij online headshop Waterpijp-bong.nl vind je allerlei elektronische dab sets, met en zonder een geschikte bong.
Is de bong het beste instrument om wiet te roken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *