De toegestane hoeveelheid wietplanten thuis mag in Nederland niet meer dan vijf bedragen. Steden, gemeenten en individuele districten kunnen hun eigen regels maken over hoeveel wietplanten je thuis mag hebben, maar deze regels volgen over het algemeen de landelijke regelgeving. Het gaat er in ons land gelukkig wat minder streng aan toe en wordt iedereen zo in de gelegenheid gebracht om

De beschikbare ruimte speelt een grote rol

Het toegestane aantal wietplanten dat je mag kweken, varieert afhankelijk van de grootte van je kweekbedrijf. Als je een kleine kweekruimte hebt, kun je misschien wegkomen met minder planten. Als je echter een grotere ruimte hebt, zul je waarschijnlijk meer planten nodig hebben om dezelfde hoeveelheid wiet te produceren. Naast het aantal cannabisplanten is ook de kweekruimte binnenshuis van belang. De maximale grootte van de kweekruimte is vaak gespecificeerd in vierkante meters. In een kweekruimte van 2×2 m kunnen bijvoorbeeld maximaal vier planten worden geplaatst.

Hoeveel wietplanten mag je hebben?

De toegestane limiet van cannabisplanten verschilt ook tussen particuliere huishoudens en commerciële kwekers. Particuliere kwekers mogen maximaal vijf planten hebben, terwijl commerciële kwekers tot 500 planten mogen hebben. Het moet echter bepaald door het aantal planten dat je mag hebben. Als je bijvoorbeeld slechts vier wietplanten mag kweken, dan moet de grootte van je kweekruimte beperkt worden tot 4 vierkante meter (of 43 vierkante voet).

Soms is een vergunning vereist

Er worden verschillende methoden gebruikt om de grootte van wietplanten te bepalen. Je kunt online informatie vinden over hoeveel gram van cannabis per vierkante meter die je planten moeten produceren.
Als je thuis meer dan het toegestane aantal wietplanten wilt kweken, moet je een kweekvergunning aanvragen bij de Nederlandse overheid. Dit kan moeilijk te verkrijgen zijn, tenzij je veel ervaring hebt met het kweken van wiet, aangezien de eisen streng en rigoureus zijn. Als je er echter in slaagt een kweekvergunning te krijgen mag je tot 500 planten kweken.

De regels niet overtreden

Het kweken van cannabis zonder vergunning is nog steeds illegaal, en je kunt een boete of gevangenisstraf krijgen als je wordt betrapt. De Nederlandse politie knijpt echter meestal een oogje dicht voor kleinschalige kwekers, zolang ze maar geen overlast veroorzaken. Kortom, het aantal cannabisplanten dat je in Nederland thuis mag kweken, hangt af van de grootte van je kweekruimte en of je een vergunning hebt. Als je geen vergunning hebt, mag je maximaal vijf planten kweken. Als je echter een commerciële kweker met een vergunning bent, mag je tot 500 planten. Als je niet zeker bent van de regelgeving in jouw regio, kun je het beste navraag doen bij je lokale overheidskantoren.

Zorg voor de juiste kweekmethode

Nu het al duidelijk is welke wegen er allemaal bewandeld moeten worden om zelf wietplanten te mogen kweken, zal er zeker ook aandacht besteedt moeten worden aan de juiste kweekmethodes. Het gaat namelijk wel een zonde zijn van alle moeite wanneer de aanplant zal mislukken. Er is gelukkig geen gebrek aan informatie en kan er met wat creativiteit een mooie tuin in combinatie met andere planten worden aangelegd.
Kortom, het aantal cannabis planten dat je in Nederland thuis kunt kweken hangt af van de grootte van je kweekruimte en of je een vergunning hebt. Als je geen vergunning hebt, mag je maximaal vijf planten kweken. Dus, wat is het toegestane aantal cannabis planten dat je thuis mag hebben? Zolang je het onder de vijf planten houdt en geen overlast voor je buren veroorzaakt, zou je in orde moeten zijn. Maar onthoud dat het kweken van cannabis zonder vergunning nog steeds illegaal is, dus als je betrapt wordt, kunnen er consequenties zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *