Aan alle tuinierders in Nederland; al klaar voor de winter? Zorg ervoor dat de tuin winterklaar is en pluk de vruchten in het voorjaar.
tuin winterklaar tips
Met het najaar en de bijbehorende winter in aantocht, is het tijd om voorbereidingen te treffen voor wat betreft ons groen. Nu hoeven de tuinierders onder ons binnenshuis niet zo veel te veranderen, maar zij die achter het huis een mooie tuin hebben liggen, dienen wel wat maatregelen te nemen.
Allereerst zijn er natuurlijk de planten die warmte nodig hebben, dus verhuis die in goede potten naar binnen. Er zijn echter nog meer zaken die je op orde moet hebben, om ervoor te zorgen dat de tuin in het voorjaar direct weer tot leven komt.
Je tuin winterklaar maken? Check onze tips hieronder.
Tuinmeubelen naar binnen of buiten laten staan?
Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van het soort tuinmeubelen dat je hebt staan. In principe is het tijdens winterse vorst geen gek idee om naast je planten ook je tuinmeubelstukken een beschermd plekje te geven. Beschik je echter niet over die mogelijkheid – door gebruik aan schuurruimte of een ruime garage, laat dan zaken als loungesets, tafels en stoelen staan. Bijbehorende kussens leg je natuurlijk wel even op een droog plekje. Dit deed je misschien ook al tijdens de zonnigere seizoenen als het regent, en kun je nu omwille van dezelfde redenen doen.
Wel een belangrijke tip. Heb je tuinmeubelen van aluminium, dan denk je wellicht dat je safe zit. Sterk materiaal immers. Toch moet je wel even opletten. Er kan zich namelijk vocht in de holle buizen van het frame ophopen. En condens dat zich hier begeeft kan bevriezen, waarmee het uitzet. Dit kan scheuren veroorzaken! Kun je het tuinmeubilair dus niet ergens binnen opslaan, check dan regelmatig of er zich water in de constructie bevindt. Is dit het geval? Verwijder dit dan.
LET OP: Je ziet regelmatig afdekhoezen over tuinmeubelen geplaatst worden. Dit is niet aan te raden, want op die manier kan ontstaan vocht niet weg, zorgend voor stikkende meubelen en het grote risico op schimmel. Schimmelplekken kunnen erg lastig te verwijderen zijn, dus denk goed na voordat je voor een afdekhoes voor tuinmeubilair kiest.
Of je nu een vermogen hebt uitgegeven aan jouw tuinmeubelen of dat het gaat om een tuinset aanbieding, je wilt langer dan één of twee jaar genieten van deze investering.
Parasols niet vergeten
De gemiddelde tuinset beschikt ook over een parasol. Wat doe je hiermee dan? Sowieso is het raadzaam om altijd – ook in de zomer – een beschermhoes te gebruiken. Deze zit er in principe altijd bij, bij aankoop. In de winter is het slim om ook de parasol naar binnen te brengen. Ook al zit de hoes eromheen, onderaan de parasol is ruimte voor vocht. Dit betekent dat de parasol kwetsbaar is. Geen ruimte in bijvoorbeeld de schuur, maar wel een overkapping? Dek de onderkant van de hoes af! Voor de handige klussers onder ons, je kunt ook altijd wat haakjes in het plafond of aan de muur van de schuur bevestigen, en de parasol hier overdwars in opbergen.
Succes!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *