Wat is mediwiet en hoe wordt het geproduceerd?

In Nederland wordt al jaren op een legale manier wiet gekweekt. Het gaat in dit geval om mediwiet ofwel medicinale cannabis. Deze mediwiet is op recept verkrijgbaar en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld pijnklachten. De vraag naar mediwiet is groot en groeit nog steeds. In dit artikel lees je wat mediwiet is en hoe de productie van deze medische cannabis in Nederland aangepakt wordt.

Verschillende soorten mediwiet

Mediwiet is in verschillende variaties verkrijgbaar. Het verschil zit in de samenstelling en de sterkte. Cannabis bestaat uit verschillende werkzame bestanddelen. Tetrahydrocannabinol (THC) is het belangrijkste bestanddeel, maar het bestaat ook uit cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN). Hoe de mediwiet samengesteld is, heeft invloed op de werking en ook de klachten waarvoor de mediwiet het meest geschikt zou zijn.

Toezicht op kweken van medicinale cannabis

Het is belangrijk dat mediwiet van goede kwaliteit is omdat het door mensen gebruikt wordt als medicijn. Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) ziet daarom toe op de productie van mediwiet. Volgens cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen zijn vorige jaar ongeveer 50.000 recepten voor medicinale cannabis uitgeschreven. De vraag is groot en er is behoefte aan meer. Daarom is het BMC op zoek gegaan naar nieuwe producenten.

Verschillende uitdagingen

De producenten hebben te maken met verschillende uitdagingen als het gaat om het legaal telen van wiet. Zo moeten inbrekers en figuren uit de onderwereld buiten de deur worden gehouden. Daarvoor hangen er overal camera’s en is er een alarmknop. De buren mogen ook van niks weten. Je moet de burgemeester er ook van overtuigen om een geheime wietplantage neer te mogen zetten. De teelt wordt in hermetisch afgesloten containers gedaan met speciaal licht en verschillende variabelen die goed in de gaten gehouden moeten worden zoals de lente, het aantal toppen en de luchtvochtigheid.

De voordelen van medicinale cannabis

Wat zijn dan de voordelen van medicinale cannabis ten opzichte van de cannabis die in coffeeshops verkrijgbaar is? De zuiverheid en de samenstelling van de medicinale cannabis zijn gegarandeerd, terwijl in cannabis van de coffeeshop pesticiden en schimmelresten kunnen zitten. De cannabis uit de coffeeshop is bovendien vaak een stuk duurder dan de mediwiet.
Komend jaar zal meer bekend worden over de bedrijven die nog meer in aanmerking zullen komen om de mediwiet in Nederland te gaan produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *