Erkenning van wiet als medicijn door VN

In een historische stemming heeft de VN erkenning gegeven aan de medicinale eigenschappen van cannabis. Daardoor is cannabis nu geschrapt van lijst IV van het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen uit 1961. Dit zet de deuren open voor onderzoek en medische toegang. In dit artikel lees je meer over de stemming en over het legaliseren van wiet voor medicinaal gebruik.

Stemming in de VN

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben eerder aanbevolen om cannabis te schrappen van de lijst van verdovende middelen waarvan werd aangenomen dat ze weinig medisch effect zouden hebben. Als gevolg daarvan heeft de VN-commissie een stemming gedaan die nipt werd gewonnen met 27 tegen 25 stemmen. Onder andere de VS en Verenigd Koninkrijk stemden voor, maar Rusland, China, Pakistan, Nigeria en andere landen stemden tegen.

Erkenning van wiet als medicijn

Dankzij de stemming is wiet erkend voor medicinale toepassingen, wat zou kunnen leiden tot meer wetenschappelijk onderzoek naar de medische eigenschappen. Daarnaast zou het mogelijk kunnen leiden tot het heroverwegen van de wetten in verband met het legaliseren van het medicinale gebruik van cannabis. Het nieuws is zeer welkom voor de miljoenen mensen die cannabis gebruiken voor therapeutische doeleinden en zorgt ervoor dat de markt voor op cannabis gebaseerde geneesmiddelen verder kan groeien. Hoewel wiet hierdoor als medicijn erkend wordt, blijft het nog steeds verboden voor recreatief, niet-medisch gebruik volgens de VN-wetgeving.

Legalisering van wiet

Er zijn inmiddels 50 landen over de hele wereld die medicinale cannabisprogramma’s aangenomen hebben. Verder hebben Canada, Uruguay en 15 Amerikaanse staten het recreatieve gebruik van wiet gelegaliseerd. Binnenkort komen Mexico en Luxemburg daar waarschijnlijk bij.
Hoewel wiet als medicijn wordt erkend blijft het du staan op de meest restrictieve lijst 1, naast drugs die als meest risicovol worden beschouwd, zoals cocaïne en fentanyl. De vraag is hoelang dit zo blijft. Maar richting de medicinale toepassing is door deze historische stemming een flinke stap gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *