Wiet (online) kopen dit moet je weten

Er zijn tegenwoordig tal van manieren om aan wiet te komen. Zo kun je naar een fysieke coffeeshop gaan of je wiet online kopen. Dit moet je weten over de verschillende mogelijkheden.

Op welke plekken kun je wiet kopen?

De meest gebruikelijke plek om wiet in Nederland te kopen is de coffeeshop. Er zijn er zo’n 500 in ons land te vinden, waarvan een groot deel in Amsterdam. Hoewel je in een coffeeshop ook koffie kunt drinken, is de verkoop daarvan vooral bijzaak. Alcohol mag sinds 2007 niet meer aangeboden worden. Veel coffeeshops zijn niet alleen verkooppunt, maar hebben ook de functie van ontspanningsruimte en gebruiksruimte voor cannabis.
Coffeeshops worden door justitie gedoogd zolang ze geen reclame maken, alleen softdrugs verkopen en geen overlast veroorzaken. Klanten moeten minimaal 18 jaar zijn en de coffeeshop mag per klant maximaal vijf gram per dag verkopen. Het is in Nederland ook toegestaan om zelf wiet te kweken, zolang je het klein houdt en puur voor je eigen gebruik doet. Als thuiskweker mag je maximaal vijf planten hebben, geen lamp gebruiken en geen overlast veroorzaken.
Misschien nog wel de makkelijkste manier om aan wiet te komen, is door het online aan te schaffen. Hieronder leggen we uit hoe dat werkt en waar je op moet letten.

Hoe werkt wiet kopen online?

Om aan je wiet te komen, hoef je allang niet meer een bezoekje aan je lokale coffeeshop te brengen. Je kunt gewoon online wiet kopen plaatsen en thuis laten bezorgen. De bekendste online verkooppunten werken volgens hetzelfde principe. Als bezoeker koop je een waardebon, die door de bezorgdienst van de webshop wordt verzilverd bij een aangesloten coffeeshop. Je bestelling gaat vervolgens in een anonieme verzegelde vacuümverpakking op de post, of wordt afgeleverd door de bezorgdienst van de desbetreffende webshop. De betaling verloopt doorgaans via Bitcoin, al is het ook mogelijk om iDeal, Bancontact of een creditcard te gebruiken. Het hele bestelproces duurt doorgaans enkele minuten.

Is de online verkoop van wiet legaal?

Van kleding en elektronica tot vakanties en etenswaren; praktisch alles kun je tegenwoordig online aanschaffen. Ook zijn er op het web steeds meer partijen te vinden die hasj en wiet verkopen. Google maar eens naar ‘online wiet kopen’ en je vindt genoeg webshops waar je in een paar klikken je bestelling kunt plaatsen, waarna deze binnen één of twee dagen per post bij je wordt thuisbezorgd.
Coffeeshops mogen alleen hasj en wiet verkopen als ze een gedoogvergunning hebben. Wietwebwinkels hebben die vergunning niet, maar gebruiken een omweg om te voorkomen dat ze strafbaar bezig zijn. Zo kan het zijn dat ze waardebonnen aanbieden, die door een bezorgdienst bij een fysieke coffeeshop worden omgewisseld voor wiet of hasj. De bestelling gaat vervolgens op de post, of wordt door diezelfde bezorgdienst bij de klant thuisbezorgd.
Strikt genomen is de wijze waarop de wietwebwinkels handelen in strijd met het gedoogbeleid dat gevoerd wordt, aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit komt omdat sommige webshops ook Lijst 1-producten – harddrugs zoals cocaïne, amfetamine, XTC, heroïne en LSD – verkopen. Dat is online lastig na te gaan of te controleren, en hetzelfde geldt voor de leeftijd van klanten die via een webshop bestellen. Op dit moment wordt er echter niet opgetreden tegen de online verkooppunten van wiet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *