Waarom wordt drugs in Nederland niet gelegaliseerd?
Waar Nederland groot in is? In de productie van synthetische drugs. Deze conclusie is te trekken uit de resultaten van een onderzoeksteam van de Politieacademie onder leiding van prof. Pieter tops in het rapport ‘Waar een klein land groot in kan zijn.’ (Bron: Financieel Dagblad). Nederland is zelfs koploper als het gaat om de productie van synthetische drugs.
Kleine pakkans
Maar dat zijn niet de enige resultaten vanuit het rapport. Hieruit blijkt ook dat er in Nederland namelijk te weinig capaciteit is om de drugscriminaliteit op te sporen. Er is dus een kleine pakkans en ook nog eens een lage strafmaat. Conclusie uit het rapport: er is een bredere aanpak nodig om drugscriminaliteit tegen te gaan.
Waarom aanpakken?
Jonathan van het Reve geeft in de Volkskrant echter een heel ander licht op de situatie. Er wordt voor bijna 20 miljard euro aan mdma en amfetamine geproduceerd, wat veel meer is dan de jaaromzet van Philips of de Albert Heijn. Het is bijna net zoveel als de toegevoegde waarde van de Rotterdamse Haven. En ze kunnen een mooi plan maken voor het uitroeien van drugs, maar dat is gewoonweg niet mogelijk.
Het legaliseren van drugs
Maar wat zou het legaliseren van drugs nu opleveren? Sigaretten en alcohol zijn overal verkrijgbaar, maar het legaliseren van drugs is voor velen een no-go. In mdma zit een stofje waardoor mensen zich heel fijn gaan voelen, waardoor mensen lief worden en niet agressief en je krijgt er geen kanker van. Waarom zou je dat dan juist wel verbieden? Op de een of andere manier is het een gegroeid argument onder een grote groep mensen dat alcohol ‘gewoon goed’ is en pillen ‘gewoon fout’.
Krijgen we er gezeik mee?
Men is bang dat men gezeik krijgt met het legaliseren van harddrugs. En tuurlijk krijgen we er gezeik mee. Net zoals Nederland ook gezeik heeft gehad met ons beleid voor softdrugs. Maar ondertussen wordt dat in Amerika nu succesvol gekopieerd. Hetzelfde geldt ook voor het open stellen van het huwelijk voor iedereen. Tuurlijk het geeft veel gedoe, andere landen zullen boos worden. En jaloers, op de twintig miljard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *