Hoe lang zijn drugs aantoonbaar in je lichaam?

Of en hoe lang drugs aantoonbaar zijn in je lichaam, is van verschillende factoren afhankelijk. Allereerst ligt het aan het type drug. De ene drug is beter aantoonbaar dan de andere.
Ten tweede ligt het aan de mate van gebruik. Drugs die vaak en veel gebruikt worden, zullen minder snel uit het lichaam verdwijnen dan drugs die sporadisch gebruikt worden. Cannabis kan bij frequent gebruik tot een maand in de urine aantoonbaar zijn en slechts 5 dagen bij incidenteel gebruik. Cannabis is met een speekseltest echter maar 6 tot 8 uur aantoonbaar, maar met een haar test zo’n drie maanden! Cocaïne bijvoorbeeld is bij frequent gebruik ‘maar’ tot 8 dagen aantoonbaar met een urinetest. Na 1 uur is cocaïne al voor de helft uit je bloed verdwenen, na 5 uur is er nog maar 2% over. Bij cocaïne zal men daarom eerder een urinetest doen.
Tot slot ligt het ook aan de fysieke gesteldheid van een persoon. Bij de ene persoon is drugs sneller uit het lichaam verdwenen dan bij de andere persoon. Vooral bij bijvoorbeeld cannabis speelt iemands vetpercentage een grote rol. Cannabis wordt via het bloed afgegeven aan het vetweefsel. Je kunt zelf niets doen om drugs sneller uit je lichaam te laten verdwijnen.

Hoe wordt op drugs getest?

Drugs is op verschillende manieren op te sporen in het lichaam. Zo kun je drugs vinden in het bloed, in de urine, het speeksel en het haar. Drugs worden namelijk allereerst in het bloed opgenomen en vervolgens via de urine weer uitgescheiden. Omdat drugs langer in urine te vinden is dan in bloed, wordt er vaak voor gekozen om een urinetest uit te voeren.  Bovendien geeft deze snel een uitslag en is hij redelijk betrouwbaar.
Soms kiest de politie ervoor om als voorselectie een speekseltest te doen. In speeksel kunnen oraal genomen restjes drugs gedetecteerd worden. Andere restjes in je speeksel kunnen de test echter beïnvloeden. Omdat een speekseltest niet als bewijs kan dienen, zal er bij een positieve test altijd nog een bloedonderzoek volgen.
Een haar test wordt niet zo vaak gebruikt, maar er is eigenlijk het meeste uit te halen. Via het bloed belanden restjes drugs namelijk in je haar. In haar dat nog nooit geknipt is, is in principe het drugsgebruik van iemands hele leven af te lezen. Een haar test is echter erg prijzig.
Wiet Index raadt het gebruik van (soft) drugs daarom ook sterk af vlak voordat je gaat autorijden. Check daarom altijd waar je de dichtstbijzijnde growshop of coffeeshop kunt vinden als je op zoek bent naar drugs en laat de auto thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *