De wietproef: welke regels gelden voor de legale wietteelt?
In 2021 starten tien Nederlandse gemeenten met een landelijk wietexperiment. Met behulp van dit experiment wil het kabinet erachter komen of en hoe het mogelijk is om de gecontroleerde wietcriminaliteit terug te dringen en hoe de kwaliteit van wiet gecontroleerd kan worden. Breda is één van de gemeenten die meedoet aan deze ‘wietproef’. Vanaf 2021 mogen ze in coffeeshops in deze stad voor vier jaar lang alleen ‘legale’, goedgekeurde wiet verkopen.
Burgemeester Paul Depla van Breda al jaren voorstander
De burgemeester van Breda, Paul Depla, is al jaren een voorvechter van de ‘wietproef’ en hij hoopte dan ook dat zijn stad één van de deelnemende steden zou worden. Alle coffeeshops in Breda mogen vier jaar lang alleen wiet en hasj verkopen welke ze ingekocht hebben bij een teler die door de overheid goedgekeurd is. Depla ziet als grootste voordeel voor Breda dat er op deze manier afstand genomen kan worden van het halfslachtige gedoogbeleid. Coffeeshops zijn nu afhankelijk van een illegale markt, die gedomineerd wordt door criminelen. En zo weten de mensen die hasj of wiet kopen ook hoe deze spullen geproduceerd worden.
Legale wietkwekerijen
Voor het slagen van de proef is het belangrijk dat de kwaliteit van de hasj en de wiet vergelijkbaar moet zijn met de steden die niet deelnemen. Advocaat Peter Schouten ziet dit niet als een probleem en hij is een legale wietkwekerij aan het opstarten samen met een politicus, een kassenbouwer en een huisarts. Hij wil het productieproces zo goedkoop mogelijk maken om zo te concurreren met illegale verbouwers en hij hoopt hiermee gekozen te worden als officiële teler. Hij ondervindt nog wel problemen met het verkrijgen van een lening, aangezien banken nog terughoudend zijn als het gaat om het woord ‘cannabis’. Ook het vinden van een geschikte kas blijkt niet makkelijk te zijn. Het moet een speciale kas zijn, want je kunt niet zomaar de ramen open zetten als het warm wordt. Dan ruikt de hele buurt de wietlucht.
De regels
Er zijn verschillende regels verbonden waar men aan moet voldoen om officiële wietkweker te kunnen zijn. Eén daarvan is het maken van minimaal tien verschillende soorten cannabis. Er mogen ook geen gewasbeschermingsmiddelen en zware metalen in de wiet en hasj zitten. Het gehalte aan CBD en THC mogen de wiettelers zelf bepalen, maar dit moet wel gecontroleerd worden en duidelijk op de verpakking staan. Er gelden verder strenge regels voor het vervoer van de cannabis. Dit mag alleen gedaan worden door een geld- en waardetransportbedrijf.
Naast Breda doen de volgende gemeenten mee aan de ‘wietproef’: Groningen, Almere, Zaanstad, Arnhem, Nijmegen, Hellevoetsluis, Tilburg, Heerlen en Maastricht.
Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *