Wiet en trek in eten, wat is hierover waar?

Bij het roken van wiet of hasj kun je soms een enorme trek in eten hebben en een zogenaamde ‘vreetkick’ ervaren. Ook benieuwd waardoor dat komt?

THC prikkelt het zenuwstelsel en de stofwisseling

De werkzame stof in wiet en hasj (THC) bootst een stofje van de hersenen na. Dit stofje, anandamide, komt normaal gesproken vrij bij een voedseltekort. Anandamine bindt zich aan de receptoren van het hongercentrum, waardoor de zenuwen worden geprikkeld en een hongergevoel ontstaat. Ook activeert THC het deel van je zenuwstelsel dat actief is als je rust. Dit gedeelte stimuleert je speekselklieren, darmen en blaas onder andere. Je stofwisseling verloopt dan sneller en hierdoor krijg je ook weer een hongergevoel.

Uit onderzoek met muizen blijkt ook dat cannabis het hongergevoel stimuleert

Muizen hebben eenzelfde soort neurologische respons als mensen. Uit neurowetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Bordeaux is gebleken dat cannabis bij muizen ook de eetlust opwekt. Tijdens dit onderzoek moesten de diertjes eerst ‘nuchter’ ruiken aan amandelolie of bananenolie om te kijken of ze geïnteresseerd zijn in de geur. Want als dieren gewend raken aan een bepaalde geur, ruiken ze die op een gegeven moment niet meer. Maar bij muizen die THC toegediend kregen, bleef de interesse voor de geur bestaan. De muisjes die stoned waren, aten veel meer dan de nuchtere muizen. Daaruit blijkt dat THC het deel van de hersenen stimuleert dat bij de perceptie van geur is betrokken en dus een hongergevoel opwekt.

Intensere smaakbeleving zowel bij recreatief als medicinaal gebruik

THC heeft invloed op de perceptie van geur en daarnaast ook op de smaakbeleving. De enorme trek in eten ontstaat als je af en toe een jointje rookt, maar dit kan ook gebeuren bij medicinaal gebruik zoals bij wiet verdampen of na inname van wietolie.

Wiet als eetlust opwekkende behandeling bij chronische ziekten

Omdat cannabis eetlust op kan wekken, zien onderzoekers dit als een kans op nieuwe behandelingen bij sommige stofwisselingsziekten of bij ondergewicht door ziekte bijvoorbeeld. Wiet wordt al als pijnstiller voorgeschreven aan kankerpatiënten. Het kan dus ook goed van pas komen om eetlust op te wekken bij patiënten met chemotherapie of bij eetstoornissen.

Conclusie

Cannabis draagt bij aan de stimulering van het hongerhormoon dat jouw hersenen normaliter vrijgeven bij een lege maag. THC heeft invloed op het proces in je brein dat geurgevoeligheid en honger regelt. Het stimuleert de zenuwsignalen tussen het maag-darmkanaal en het brein en dat zorgt ervoor dat je beter ruikt en proeft. Het roken van een jointje verlaagt je bloedsuikerspiegel en het klopt dus dat je er trek van kunt krijgen. Dit hongergevoel is tijdelijk en houdt ongeveer een uurtje of twee aan. Wil je liever niet teveel eten? Neem dan iets kleins, zoals een pepermuntje, om je bloedsuikerspiegel op peil houden en het hongergevoel in te dammen. Je hersenen wennen trouwens aan het effect van THC bij regelmatig gebruik van cannabis. Je zult dan steeds minder vaak die vreetkick ervaren. Meer weten over wiet roken en eten? Lees ook ‘Hebben blowers minder overgewicht?’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *