Wietproef update: afgewezen wietteler mag toch meeloten
Eerder schreven we al een artikel over de wietproef. Een landelijk wietexperiment dat in 2021 gestart wordt door tien Nederlandse gemeenten. Afgelopen week kwam in het nieuws dat een wietteler die in eerste instantie afgewezen is voor de proef toch mag meeloten. In dit artikel vertellen we je er meer over.
De wietproef
Het kabinet wil met behulp van dit landelijke wietexperiment onderzoeken of het mogelijk is om coffeeshops te voorzien van legaal gekweekte cannabis. Momenteel is het verkopen van wiet legaal, maar het kweken is illegaal, waardoor ze het bij criminele partijen moeten inkopen. Met behulp van deze proef gaan ze in tien gemeenten testen of het mogelijk is om de wietcriminaliteit terug te dringen. Vier jaar lang mogen ze in de coffeeshops in de geselecteerde steden alleen ‘legale’ ofwel goedgekeurde wiet verkopen.
Teveel aanmeldingen
Er waren teveel aanmeldingen van wiettelers voor de wietproef, en daarom besloot het ministerie de plannen afzonderlijk te gaan beoordelen en te loten tot er uiteindelijk 10 wiettelers overblijven voor de wietproef, voor iedere gemeente 1 teler. Inmiddels zijn 96 initiatieven afgevallen en er zijn nog 50 wiettelers over voor de loting. Maar er komt er nog eentje bij.
Teler toch toegelaten tot loting
Arthur Wildeboer diende een plan in om in de buitenlucht wiet te kweken en zat in eerste instantie bij de afgevallen telers. <aar hij heeft een rechtszaak aangespannen omdat hij van mening is dat hij te weinig tijd heeft gekregen om in bezwaar te komen tegen de afwijzing. En de rechtbank in Utrecht stemde daarmee in. Hij had eigenlijk gevraagd om de loting uit te stellen, maar omdat de rechtbank de gevolgen daarvan te groot vindt, mocht hij alsnog meedoen aan de loting. Met de kans dus dat hij alsnog uitgeloot wordt, en dan kan hij deelname aan de wietproef natuurlijk vergeten.
Niet iedereen heeft gelijk gekregen
Er is overigens nog een teler geweest die een rechtszaak heeft aangespannen om de loting uit te stellen, het initiatief Project C, maar deze teler heeft geen gelijk gekregen. Vanuit de rechtbank is er begrip voor dat het ministerie kiest voor snelle procedures.
Houd onze website in de gaten voor meer update over de wietproef die volgend jaar gaat starten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *