The Blog

Canda wiet legalisatie

Legale wiet: in Canada liep het storm maar in andere landen?

Toen het recreatief gebruik van marihuana in Canada afgelopen week legaal werd, stonden er lange rijen voor verkooppunten en hadden verschillende verkooppunten binnen no time een tekort. Alleen al in Ontario, de dichtstbevolkte provincie van het land, werd voor zo’n 500.000 dollar aan wiet verkocht.

De legalisatie in Canada heeft als doel meer toezicht te hebben op de productie en distributie van wiet. In de provincies Quebec en Alberta mag marihuana vanaf 18 jaar legaal gebruikt worden, in de overige provincies vanaf 19 jaar. In sommige staten mag wiet alleen verkocht worden in winkels die eigendom zijn van de overheid.

En elders?

Canada is na Uruguay het tweede land waar zowel de productie, het bezit, de verkoop en gebruik van wiet voor recreatief gebruik overal legaal is. In andere landen is dat slechts gedeeltelijk of helemaal niet. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld verschilt het per staat. Medische marihuana is er in meer staten toegestaan. In sommige landen, zoals in Zuid-Amerika en (Zuid-)Azië, is recreatief gebruik van marihuana officieel illegaal, maar wordt het wel gedoogd. In weer andere landen, zoals China en Indonesië, is het verboden, al wordt het verbod ook daar niet overal even streng gehandhaafd.

En wiet legalisatie in Nederland?

Nederland wordt geroemd om zijn drugsbeleid. De regels zijn te vinden in de Opiumwet. Al het bezit, de handel, verkoop en productie van drugs is strafbaar, ook wiet. Het gebruik van marihuana voor medische doeleinden is niet strafbaar. Wat zijn verder de regels?

  • Het bezit van maximaal 5 gram cannabis voor eigen gebruik is strafbaar, maar leidt niet tot vervolging.
  • Word je gepakt met 5 tot 30 gram cannabis op zak, dan krijg je een boete van 75 euro.
  • Word je gepakt met meer, dan wordt dat gezien als een misdrijf dat kan leiden tot maximaal 2 jaar gevangenisstraf en/of een boete van 16.750 euro.
  • Het telen van maximaal 5 planten, zonder technische hulpmiddelen, wordt niet vervolgd, maar als de planten gevonden worden, worden ze wel ingenomen.
  • Heb je meer dan 5 planten, dan riskeer je een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar en/of een boete van 67.000 euro.

Voor coffeeshops geldt dat ze niet meer dan 5 gram softdrugs, waaronder wiet, per dag per persoon mogen verkopen en dat ze niet meer dan 500 gram op voorraad mogen hebben.

Leave a Comment

Your email address will not be published.