Luxemburg mogelijk eerste Europese land dat wiet volledig legaliseert

Dwergstaat Luxemburg heeft een nieuwe regering en die wil – als eerste land in Europa – de productie en het gebruik van wiet volledig legaliseren. Dat plan staat in het regeerakkoord waar de coalitiepartijen onlangs hun handtekening onder hebben gezet.
Afgelopen juni legaliseerde Luxemburg al het gebruik van wiet voor medische doeleinden. Het 600.000 inwoners tellende land importeert de wiet nu nog uit Canada, waar de productie en het gebruik sinds oktober legaal zijn. De nieuwe regering wil dat straks in eigen land, zodat het eenvoudiger wordt om drugscriminaliteit tegen te gaan en de kwaliteit van de softdrug te controleren.
Voordat het zover is, moet er eerst nog een wetsvoorstel worden ingediend. Vervolgens moet het parlement daarmee akkoord gaan. De regeringspartijen willen de huidige wet uitbreiden zodat binnenlandse productie en recreatief gebruik onder bepaalde voorwaarden zijn toegestaan. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgesteld. Wel is duidelijk dat de opbrengst van de verkoop zal worden geïnvesteerd in voorlichting en verslavingspreventie.

Wiettekorten in Canada

In Canada is sinds de legalisering een flink tekort aan wiet, waardoor verschillende shops de afgelopen maand de deuren (tijdelijk) moesten sluiten. Het tekort komt niet alleen door de grote vraag, maar ook door het feit dat de Canadese overheid strikte regels stelt aan wiettelers. Het aanvragen van de benodigde vergunningen en kan jaren duren, waardoor nieuwe producenten maar mondjesmaat kunnen toetreden. Steeds meer klanten richten zich daarom op de zwarte markt.
Khurram Malik, ceo van producent Biome Grow, verwacht dat het nog jaren duurt voordat vraag en aanbod in balans zijn. Desondanks is de kans groot dat de komende tijd meer Canadese wiet naar Europa komt. Steeds meer Europese landen legaliseren medicinale wiet en in bijvoorbeeld Duitsland is een groot tekort. De Canadese producenten zien een potentiële afzetmarkt van tot wel 5 miljoen klanten, goed voor tientallen miljoenen dollars aan jaarlijkse omzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *