Wiettekorten in Canada kunnen nog 10 jaar aanhouden

Canada is sinds afgelopen oktober het tweede land ter wereld waar je legaal wiet kunt kopen. Al vóór legalisering werd gewaarschuwd dat de vraag veel groter zou zijn dan het aanbod. Volgens Khurram Malik, ceo van producent Biome Grow, kunnen de huidige tekorten nog wel tien jaar aanhouden.
In diverse Canadese provincies moesten winkels de afgelopen maand de deuren (tijdelijk) sluiten als gevolg van een tekort aan wiet. In de provincie Quebec zijn winkels die door de overheid beheerd worden bijvoorbeeld nog maar vier dagen in de week geopend, waar ze normaal gesproken de hele week zijn geopend. In Ontario blijven de wietwinkels van de overheid zeker tot april gesloten, omdat de provincie nog niet klaar is met het opstellen van regelgeving.

Overheidsregulering

De tekorten zijn niet alleen te wijten aan de grote vraag, maar ook aan de strikte regels die de Canadese overheid stelt aan de wiettelers. Zo duurt het volgens Malik minimaal één tot twee jaar voordat een nieuwe teler de juiste vergunningen heeft en voldoende volume kan produceren. Het aanvraagproces voor een licentie om überhaupt te mogen telen, kan enkele maanden tot jaren duren. De overheidsregulering staat daardoor een snelle uitbreiding van de productie in de weg.
Shops sloegen in aanloop naar de wiet legalisatie voorraad in, maar Malik verwacht dat die onvoldoende is om tekorten te voorkomen. Het zal volgens hem zeker tot 2020 duren voordat er een evenwicht is tussen vraag en aanbod. Verschillende shophouders vrezen dat daardoor dat klanten zich zullen richten op de zwarte markt, omdat het legale aanbod beperkt blijft.
Health Canada, dat de markt reguleert, maakt zich minder zorgen. De tekorten horen volgens de overheidsorganisatie bij een nieuwe markt als die van legale wiet. Wel onderneemt Health Canada stappen om het aanvraagproces efficiënter te maken, zodat meer producenten kunnen toetreden.

Hoe zit het met wiet aandelen?

Het is al enige tijd mogelijk om te investeren in wiet. Adviesbureau Viridian Capital Advisors schat dat er in de eerste tien maanden van 2018 voor maar liefst 5,5 miljoen euro is geïnvesteerd in de wietindustrie. Toch is de markt allesbehalve stabiel. De tekorten en het feit dat de wietproductie voorlopig onvoldoende zal toenemen, zorgen voor flinke schommelingen in de waarde van cannabisbedrijven.
Begin deze maand werd al duidelijk dat het aandeel van fabrikant Aurora Cannabis door tegenvallende resultaten was gehalveerd van 16,24 Canadese dollar (op het hoogtepunt in oktober) naar 8,38 dollar. De waarde van het wiet aandeel Canopy Growth Corporation (Canadese medicinale wiet producent) dook ook omlaag, van circa 74 dollar in oktober tot 45 dollar.
Bruce Linton, ceo van Canopy Growth, spreekt over een bubbel. Toch zijn er volgens hem genoeg bedrijven goede bedrijven op de markt met de kennis en ervaring aan boord om te overleven. De komende jaren zal het kaf van het koren worden gescheiden.
Lees ook: Komt Canadese wiet ook naar Europa?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *