Alles over medicinale wiet
Medicinale wiet, oftewel mediwiet. De cannabis die op doktersvoorschrift verkrijgbaar is, bedoeld als medicatie. Welke soorten gaat het om? Waar is het verkrijgbaar en bij welke aandoeningen wordt de wiet voorgeschreven en gebruikt? In dit artikel lees je er alles over.
Welk type cannabis kies je voor medicinaal gebruik?
Tussen recreatieve en medicinale cannabis is in de wet een onderscheid gemaakt. Maar voor gebruik van medicinale wiet ben je niet gebonden aan de keuze voor een type plant. Je kunt voor Indica of Sativa kiezen. Wetenschappelijk gezien is geen verschil geconstateerd in de heilzame werking van deze twee plantsoorten. De effecten zijn wel anders. Met de Sativa ervaar je voornamelijk een psychoactief effect en met de Indica zul je meer lichamelijke effecten ervaren.
De werkzame stoffen in cannabis zijn cannabinoiden, zoals Cannabinol (CBN), Cannabidiol (CBD) en Tetrahydrocannabinol (THC). THC is de psychoactieve stof in cannabis. CDB is kalmerend. CBN werkt zowel kalmerend als licht psychoactief. Naast deze werkzame stoffen, kun je bij je keuze voor wiet ook kijken naar de karaktereigenschappen zoals geur, smaak en groeipatroon.
Plantkeuze hangt af van je doel, aandoening en gewenste effect
Het maakt dus eigenlijk niet uit welke soort plant je wilt gebruiken voor medicinaal of recreatief gebruik. Bedenk welk gewenst effect je wilt ervaren. Omdat de Indica de kalmerende stof CBD bevat, wordt die vaak medicinaal gebruikt om te ontspannen of bij inslapen. Dit type komt goed van pas bij Parkinson of MS, reuma, chronische pijn, artrose of angststoornissen. De Sativa heeft een energiek effect. Voor medicinaal gebruik is dit type plant effectief bij chronische pijn, migraine, misselijkheid (na bepaalde medicatie), depressie of eetlustproblemen.
Lees ook: Wiet en trek in eten
Medicinale cannabis wordt gekweekt bij een exclusieve teler
Als je wiet op doktersvoorschrift krijgt, dan is dit afkomstig van Bedrocan; de enige legale cannabis-kwekerij in Nederland. De marihuana is gegarandeerd van veilige kwaliteit. Er zijn geen pesticiden, zware metalen of schimmels in te vinden. Ook is de samenstelling van deze medicinale wiet altijd gelijk van oogst tot oogst, met dezelfde concentratie actieve stoffen. In de jaren negentig werd mediwiet nog gewoon in de coffeeshop gehaald. Sinds 2003 is het verkrijgbaar bij de apotheek.
Gebruiksmethoden voor medicinale cannabis
Verdampen is een populair alternatief op het roken van een joint (met tabak) bij medicinaal gebruik. Via roken, verbrand je de cannabis en daar komen schadelijke stoffen bij vrij, zoals teer en koolstof. Via de verdamper wordt de cannabis alleen verhit en kun je de werkzame stoffen direct en puur inhaleren. Anders is dit bij inname van cannabis via voeding of drank. Via het spijsverteringsstelsel duurt het veel langer voordat een effect ontstaat (gemiddeld kan dit wel een uur duren) en het effect houdt ook langer aan. Dosering is dan lastig. Inname van cannabisolie is hierop een uitzondering waarbij de dosering via druppeltjes veel beter is af te meten.
Lees ook: Wat zijn de effecten van spacecake
Conclusie
Cannabis werkt op een natuurlijke manier samen met lichaamseigen stoffen. Hierdoor is cannabis erg plezierig voor recreatief gebruik. Maar ook als medicinale toepassing is marihuana een plant met een heilzame werking die allerlei aandoeningen kan verzachten of genezen. In de Opiumwet zijn regels vastgelegd voor onderzoek en gebruik voor medicinale doeleinden. Sommige verzekeraars vergoeden zelfs marihuana voor medicinaal gebruik. Wil je wietzaadjes kopen of zoek je een goede vaporizer voor je medicinale wiet? Bekijk dan onze webshop of zoek een coffeeshop in de buurt.