Hoe rol je de perfecte joint?

Een jointje draaien. De gemiddelde shagroker zet een stikkie misschien zo in elkaar. Maar hoe rol je nou die perfecte wiet of hasj joint? Uit welke mix bestaat een blowtje precies? En hoe zorg je dat de cannabis in de juiste verhouding verdeeld is? Alle tips voor het rollen van een goede spliff lees je in dit artikel.

Wat heb je nodig voor het maken van een joint?

Maak een joint in 4 stappen

Er zijn verschillende manieren om een wiet of hasj jointje te rollen. Wat de beste methode voor een perfecte joint is? Het hangt er vanaf welke benodigdheden je bij de hand hebt en hoe handig je erin bent. Hieronder leggen we je uit hoe je op de standaard manier in vier stappen een marihuana jointje maakt. Verderop vind je nog twee andere manieren om de perfecte split te maken.

1. Creëer de juiste mix van ingrediënten

Verkruimel een beetje wiet of hasj op een schone ondergrond. Je kunt een grinder gebruiken om de wiet makkelijker te vermalen, mocht de wiet nog wat vochtig zijn. Haal de tabak van één sigaret eruit en meng dit door de cannabis heen. Je kunt ook kiezen voor een beetje shag of een kruidenmengsel. Maak een 50-50 mixverdeling voor de beste smaak. Iets minder cannabis toevoegen kan natuurlijk ook.
Verwijder stokjes en blaadjes van de wiet of eventuele houtstukjes uit je tabak. Heb je een blokje hasj dat moeilijk te verkleinen is? Maak de hasj dan warm door met je aansteker kort een vuurtje eronder te houden. Zo wordt de hasj zachter en kun je het in kleine stukjes verdelen.
Lees ook: Wat is het verschil tussen wiet en hasj?

2. Bereid de joint voor met vloei en tip

Gebruik lange vloei. Dit type vloei bevat dun, bruin papier dat vanzelf uitgaat als je je jointje even weglegt. Je hebt keuze uit vloei in verschillende maten; de kleinste variant is voor de startende ‘roller’ aan te raden. De grootste maat vloei vergt iets meer kunst bij het rollen.
Start je voorbereiding en leg het vloeitje neer met de plakrand bovenaan en naar je toe gericht. Voor de stevigheid van de joint en om je lippen niet te branden, heb je ook een tipje nodig. Of dik papier van 5.5 x 1.7 cm. Vouw aan een zijde van de tip een klein trappetje. Rol de tip verder helemaal op. De bedoeling van het trappetje is om te voorkomen dat er teveel rook doorheen gaat; de tip dient echt als filter. Een stukje papier van je sigarettendoosje als tip gebruiken ‘will also do it’.
Tip: Heb je alleen gewone, kleine vloeitjes in huis? Plak dan twee kleine vloeitjes aan elkaar in een omgekeerde L-vorm. Zorg dat van beide vloeitjes de plakranden naar je toe gericht zijn aan de bovenzijde. Volg verder dezelfde stappen voor het maken van de joint.

3. Rol de joint

De vloei ligt dus met de plakrand bovenaan naar je toe. Plaats aan de linkerzijde het tipje. Verdeel je mix van ingrediënten van links naar rechts en rol met je vloei het geheel op. Nu begin je rustig door te rollen. Beweeg met je duimen vanuit het midden naar de zijkanten toe en terug. Laat je duimen het meeste werk doen. Geef met je wijsvingers aan de achterzijde druk op de joint. Rol door totdat je voelt dat het geheel stevig is.
Let op: Als beginner verdeel je de mix gelijkmatig; je rolt een rechte joint. Voor het maken van een toeter (voor gevorderden) zorg je ervoor dat de mix qua verhouding oploopt.

4. Goed dichtplakken, aandrukken en roken maar!

Als het geheel stevig is verdeeld, maak je de plakrand vochtig met je tong. Druk de plakrand aan om de joint goed dicht te maken. Nu de joint klaar is, zet je ‘m rechtop op de tafel en tik je ‘m met de tipzijde nog even een paar keer aan; om de mix goed aan de onderkant verdeeld te krijgen.
Aan het uiteinde van de joint kun je de mix nog wat extra aandrukken met de filterkant van een sigaret. Joints die te losjes zijn gedraaid, smaken niet lekker, kunnen te snel opbranden of zelfs brand veroorzaken aan kleding e.d.
Zit alles nu goed op zijn plaats en niet té strak? Dan draai je het uiteinde van de vloei aan de bovenkant dicht. Aansteken die joint aan en smoken maar!

Hoe rol ik een joint binnenstebuiten?

Een andere manier van joints rollen is ‘binnenstebuiten draaien’. Dit wordt ook wel ‘rolling the Dutch way’ genoemd. De bedoeling van deze methode is om minder van het vloeipapier tijdens het roken ‘binnen te krijgen’. Je begint dan met de plankrand aan de onderzijde en omgedraaid, dus naar het oppervlak (de tafel) toe gericht. Druk de vouwkant van het vloeitje goed aan, zodat de ingrediënten goed blijven liggen.
Zodra je gaat rollen met de mix, zie je dat de plakrand nu weer naar je toe gericht is, maar dan aan de onderzijde. Op het moment dat de joint strak genoeg gerold is, maak je de plakrand aan de buitenzijde nat (dus niet de plakrand zelf) om de joint dicht te plakken. Druk de plakrand goed aan.
Je houdt nu aan de bovenkant een rand vloeipapier over. Leg de joint eventjes weg om de plakrand goed te laten drogen. Vervolgens maak je een strakke vouw vanaf het teveel aan papier en scheur (of knip) je dit gedeelte eraf. Nu heb je een jointje binnenstebuiten gedraaid.

Een joint maken als je geen vloeitjes (en tipjes) bij de hand hebt?

Heb je geen lange vloei en ook geen gewone, kleine vloeitjes in huis? Dan hebben we een goed alternatief voor je om toch een mooie jonko te maken. Tenminste, als je een beetje handig bent. Je hebt hiervoor een sigaret nodig, een pen en een stukje papier.
Pak je sigaret en klop, zonder dat je het omhulsel scheurt, alle tabak uit de sigaret. Zorg ervoor dat je marihuana goed fijngemalen is, liefst met een grinder. Maak je mix van cannabis en tabak (of kruidenmengsel). Maak een soort trechter van een stukje papier en giet de mix terug in de sigaret. Met een pen druk je aan het uiteinde van de joint alle ingrediënten nog eens goed aan. Het filter van je originele sigaret dient meteen als tipje et voilà, je hebt een heerlijke pretsigaret!

Conclusie

Een jointje kun je op verschillende manieren in elkaar zetten. Het ligt er een beetje aan welke benodigdheden je binnen handbereik hebt. En of je een beetje handig bent. Voor het rollen bestaan ook rolmachientjes trouwens. Ook kun je voor een ‘voorgedraaide’ joint gaan, maar dan weet je niet precies wat erin zit. Kies je liever een andere manier van blowen of wil je medicinale wiet gebruiken? Neem voor alle benodigdheden ook eens een kijkje in onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *